Βλέπεις στο πρόσωπο αυτού του γλυπτού τον τρόμο του ανθρώπου αλλά συγχρόνως βλέπεις την φώτιση, ΤΟΝ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΌ, την αποφασιστικότητα να παλέψει για την ελευθερία του να αγωνιστεί να απαλλαγεί από την κρίση. Βλέπεις να βγαίνει από το γλυπτό το πνεύμα η ψυχή του ανθρώπου που είναι πάνω από την ΄ύλη, όλοι πρέπει να θαυμάσουμε το έργο αυτό που μας εμπνέει μας δίνει θάρρος να παλέψουμε ενωμένοι για να ξεφύγουμε από την κρίση,
Το έργο θα υπάρχει αιωνίως στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης 602 Α μετρό Αργυρούπολη,
Το έργο “Κρίση” αποτελεί μία απάντηση γεμάτη φως, αγάπη και δημιουργικότητα νέων ανθρώπων στην οικονομική πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα. Μεταξύ των νέων που έχουν εργαστεί αφιλοκερδώς για τη δημιουργία του έργου είναι και η κόρη μου Δήμητρα.
Το έργο «Κρίση» είναι η καλύτερη έμπνευση που θα μπορούσε να έχει άνθρωπος για να εμψυχώσει την κοινωνία μας να ξεφύγει από την κρίση. Η οικονομική κρίση που βιώνουμε σήμερα απεικονίζεται στο έργο με τον χρηματιστηριακό δείκτη ο οποίος πάει να συνθλίψει τον άνθρωπο να τον καταδυναστεύσει να τον κάνει δούλο της, όμως αυτός συνειδητοποιεί την πνευματική του φύση, συνειδητοποιεί την εσωτερική του δύναμη και ξεφεύγει. Ο άνθρωπος που βλέπουμε στο δείκτη σηκώνει το ανάστημά του και πετά, ξεφεύγει από την φυλακή της κρίσης, της ύλης, βρίσκει τον τρόπο να την ξεπεράσει.
Στο σύμπαν που ζούμε, οι κβαντικοί φυσικοί μας λένε ότι σε ένα υποατομικό επίπεδο, που δεν αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας, υπάρχουν άπειρες πιθανότητες και δυνατότητες να συμβούν τα πάντα, καταρρέουν οι πιθανότητες σε αυτό που εμείς επικεντρώνουμε τη συνειδητότητα μας. Στο έργο του ο Τάσος Νυφαδόπουλος με την θαυμαστή του δημιουργικότητα δίνει την δυνατότητα στον θεατή να επιλέξει την τύχη του, αν θα συνθλιβεί από την κρίση, από την ύλη ή θα την ξεπεράσει και θα ζήσει ευτυχισμένος.
Θα μπορούσε κανείς να αφεθεί να παρασυρθεί από την κρίση, από την δύσκολη οικονομική πραγματικότητα, όμως έχει την επιλογή να ξεφύγει, να συνειδητοποιήσει ότι αυτός δημιουργεί την πραγματικότητα του. Το γλυπτό «Κρίση» παρουσιάζει την κοινωνία μας που προσπαθεί να ξεφύγει από τον σφιχτό κλοιό των δανειστών, να δείξει σε όλους ότι μπορούμε να ξεφύγουμε από την κρίση με την εργασία, με την ανάπτυξη, όταν όλοι σβήσουμε το εγώ μας κοιτάξουμε να προσπαθήσουμε για το κοινό καλό.
Ο άνθρωπος είναι πνεύμα, έχει ενσαρκωθεί στη γη, λαμβάνοντας το σώμα που βλέπουμε για να κυκλοφορεί, η επιβίωση, η αναπαραγωγή και η κοινωνική εξουσία αφορά το ζωικό του όχημα, όχι την ψυχή του, η οποία είναι γεμάτη αγάπη, γεμάτη θάρρος ιδανικά. Το έργο αυτό, μας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουμε με τι θα ταυτιστούμε το σώμα μας (το ζωικό μας όχημα που κυκλοφορούμε στη γη) που μπορεί να κυριαρχηθεί από την ύλη ή με το αθάνατο πνεύμα μας που κυριαρχεί της ύλης.
Ναι, ο Τάσος Νυφαδόπουλος τολμά να μας δείξει ότι μπορούμε να επιλέξουμε να μην είμαστε δούλοι, να μην ταυτιζόμαστε με το ζωικό όχημα (το σώμα μας) που βλέπουμε, μας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουμε να είμαστε αθάνατες ψυχές, που μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε οικονομική κρίση, μπορούμε να πετάξουμε, να ξεπεράσουμε την ύλη, την φθορά. Είναι στο χέρι μας να επιλέξουμε την πραγματικότητα μας, είναι στο χέρι μας όλοι μαζί να δουλέψουμε για το κοινό καλό, ενωμένοι να ξεφύγουμε από την κρίση. Το έργο αυτό μας δείχνει ότι δεν είμαστε υποχείριο της ύλης, του χρηματιστηριακού δείχτη, των δανειστών μας, ενωμένοι βιώνοντας την πραγματική μας φύση, σβήνοντας το εγώ μας, επικεντρωνόμενοι στο κοινό καλό μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε κρίση, μπορούμε να διδάξουμε όλη την Ευρώπη κι όλο τον κόσμο όπως έκαναν οι αρχαίοι προγονοί μας πως θα αγωνίζεται.
Πρόκειται για ένα έργο τέχνης που μας διδάσκει, ότι μπορεί ο χρηματιστηριακός δείκτης να συνθλίβει τις πέτρες (που κι αυτές είναι ύλη), αλλά δεν μπορεί να συνθλίψει τον άνθρωπο, που είναι πνεύμα και είναι το πνεύμα που δημιουργεί και κατευθύνει την ύλη όπως μας δίδαξε ο Δημιουργός μας. Γιατί είμαστε κι εμείς κατ’ ομοίωση αλλά και μπορούμε να γίνουμε και κατ’ εικόνα με τον Δημιουργό μας, αν βιώνουμε τη ζωή μας με τις αρχές της αγάπης, της γενναιοδωρίας, της φιλοπατρίας, της αλληλεγγύης που μας διδάξαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας.
Ο Τάσος Νυφαδόπουλος με το έργο του μας δείχνει το δρόμο για τη ζωή μας, αλλά δείχνει το δρόμο και για τη χώρα μας. Μπορεί η κρίση που απεικονίζεται με τον χρηματιστηριακό δείκτη, την οποία εμείς δημιουργήσαμε γιατί ταυτιστήκαμε με την ύλη, κοιτάξαμε μόνο το προσωπικό μας συμφέρον, να μην μας παρασύρει αν επιλέξουμε να επικεντρωθούμε στην πραγματική μας πνευματική μας φύση, αν υπηρετήσουμε τα ιδανικά, τις αρχές της ψυχής μας κι όχι του εγώ μας.
Το έργο «Κρίση» θα μένει πάντα εδώ να μας θυμίζει να μην κάνουμε το λάθος να ταυτιστούμε με την ύλη γιατί αυτή τότε θα μας παρασύρει. Θα μας λέει πάντα ότι έχουμε τη δυνατότητα να ξεφύγουμε κάθε οικονομική κρίση να ξεφύγουμε από την ύλη αρκεί να συνειδητοποιήσουμε τον πραγματικό εαυτό μας, να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε τη δύναμη να το κάνουμε αρκεί να εργαστούμε ενωμένοι, για το καλό όλων. Θα είναι πάντα δίπλα μας να μας διδάσκει ότι είμαστε παντοδύναμα πνεύματα ψυχές γεμάτες φως κι έχουμε έλθει στη γη για να κυριαρχήσουμε την ύλη κι όχι να κυριαρχηθούμε από αυτή.
Το έργο «Κρίση» αποτελεί το πρώτο δημόσιο γλυπτό με θέμα την κοινωνικοοικονομική κρίση και τις συνέπειες της στον άνθρωπο και την κοινωνία.
H σημερινή κατάσταση αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον νεαρό γλύπτη, Tάσο Νυφαδόπουλο, που αισθάνθηκε την ανάγκη να μιλήσει μέσω της Τέχνης για τις έντονες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που επικρατούν, δημιουργώντας το έργο «Κρίση», αποδεικνύοντας έτσι ότι και σε τέτοιες δύσκολες περιόδους μπορούμε και πρέπει να αντιπαραθέτουμε πολιτισμό. Το γλυπτό έχει μέγεθος 6,8 μέτρα μήκος, 3,4 μέτρα πλάτος και 3,7 μέτρα ύψος .Τα υλικά κατασκευής του είναι ανθρακονήματα, εποξειδικές ρητίνες, υαλουφάσματα, πολυεστέρας και σίδηρος.
Το γλυπτό επιχειρεί να προβάλει στο προσκήνιο τον άνθρωπο, πέρα από τις στατιστικές αναλύσεις και τους δείκτες της οικονομίας.
Ένας αριθμός ή ένα ποσοστό πολλές φορές δεν είναι αρκετό για να παρουσιάσει τις πραγματικές διαστάσεις μίας κατάστασης, όπως αυτή που βιώνουμε τώρα.
Σκοπός του είναι να περάσει ένα διαχρονικό και ταυτόχρονα διδακτικό μήνυμα για ολόκληρη την κοινωνία, καθώς κρίσεις θα παρουσιάζονται πολλές φορές στην ζωή μας κατά το ρουν της ιστορίας και οφείλουμε, μαθαίνοντας μέσα από τα λάθη μας , να τις προλαμβάνουμε και να τις αντιμετωπίζουμε έχοντας στο νου μας τις συνέπειες για το σύνολο της κοινωνίας αλλά και για τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά.
Είμαι πάντα δίπλα σας και στη διάθεση σας για να πετάξουμε από υγεία και χαρά.
Με άπειρη, χωρίς όρους αγάπη
Αλέξης Φωτόπουλος
Συγγραφέας – Spiritual Healer
“Εχει πολλή δυναμη ο όρθιος,τιτάνια αγωνιζόμενος μαχητής άνθρωπος του Τάσου Νυφαδοπουλου,οπως κι εμεις!
Ας μας εμπνεύσει δυναμη κι ελπίδα και μεταστροφή! Και τοτε ,μεσα απ την κρίση θα παραχθεί κατι πολυ καλο,κατι σωτηριωδες και μεγαλο, μια αναγέννηση ,δικη μας ,της Ελλάδας,του κόσμου όλου!”
Άρθρο του διακεκριμένου Ψυχίατρου Νίκου Σταματάκη για το έργο του Τάσου Νυφαδόπουλου ΚΡΙΣΗ
“Εις μνημοσυνον αιώνιον παντων….!”
Δέος ,συγκινηση,σεβασμός και κατάνυξη ήσαν τα συναισθήματα που με κατέκλυσαν,οταν στα ματια μου και την ψυχη αποκαλύφτηκε σημερα ,πρωτοθωρο το μεγαλειώδες αυτο εργο του νέου και νεαρού γλύπτη Τάσου Νυφαδοπουλου ,εμπνευσμένο και αναφερόμενο στην κρίση και τις συνέπειες της στον ανθρωπο και οχι μόνον!
Υλικά σκληρά και αφιλα ,μοντέρνα,κατα πως ειναι χτισμένες οι πόλεις και το μεταποιημενο απο χερια ανθρώπων περιβάλλον που μας ….συντροφεύει . Σκληρά ,σαν και τους στυγνους αριθμούς των δεικτών,χρηματιστηρίων και οικονομίας,οταν κι ενόσω δεν προσμετρουν και τον ανθρωπο,αλλα τον χρησιμοποιούν ως εξάρτημα,στοχευοντας δηθεν το άνω,ποιο άνω; ποια Βαβέλ; με επόμενη κατ αναγκη συνέπεια την ανώμαλη προσγείωση στο…κατω,σπάζοντας το συμπαγές δηθεν έδαφος ,στο οποίο στηρίχτηκε το φαύλο εγχείρημα.Καθως εχουμε κι εμεις ,στο μεταξύ ,σκληρύνει τις καρδιες μας ,σαν μπετόν,δεν βλέπουμε και δεν νιώθουμε το βέλος ,που πριν αποσαθρωσει το μπετόν εχει συντρίψει χιλιάδες ψυχές ανθρώπων,χιλιάδες καρδιες και χαρές κι αξίες κι εχει επιμεληθεί πολλα …”σάβανα “!
Γι αυτούς τους αδικοχαμένους ποιος θα μιλήσει; Για τους πατεράδες ,μανάδες,αδελφούς και αδελφές μας ,που ζητάνε δικαίωση,ποιος θα νοιαστεί; Ποιος θα παρει το αίμα πίσω, βάζοντας φρένο στην παράνοια;Παράνοια βασισμένη στο διχασμό της ψυχής απο το πνεύμα,της ουσίας απο την ύλη,του θείου απο το ανθρώπινο !Ιδού η κρίση των αξιών σημερα: η άρνηση της ενότητας κι ολότητας τούτων!Η ψευτοαυτονομηση του υβριστή ανθρώπου, που στραγγίζει κι αργοπεθαίνει μες στην ψεύτο παντοδυναμία του! Η άρνηση του πνεύματος ,που διαποτίζει τα παντα,νοηματοδοτεί και γλυκαίνει καρδιες σε μια οργανική αδελφότητα ,αυτην την γνήσια παγκόσμιοποιημενη συναλληλια κι οχι την τεχνητά προωθούμενη κάλπικη,που στερείται πνεύματος,η μαλλον κατέρχεται απο του πονηρού το πνεύμα…!
Ομως,οσο κι αν οι δείκτες τείνουν να συνθλίψουν τον ανθρωπο,εκείνος ακροβατεί κι ισορροπεί επάνω τους,αναμεσις γης και ουρανού ,ίπταται αν χρειαστεί,με πόνο πολυ,τρομάζοντας ,αλλ οχι φοβούμενος,αρνούμενος να παραδοθεί στην απώλεια του.Φωτιζεται και λάμπει απ το ουράνιο και το εσωτερικό του φως και υπερβαίνει τις παγίδες των δέλεαρ της ψεύτικης ευζωίας !
Ο αξιος και χαρισματικός καλλιτέχνης Τάσος Νυφαδοπουλος σημερα έκανε το χρεος του.Μιλησε μεσα απο το εργο του κι έδειξε όσα οφείλουμε κι εμεις ολοι να “δουμε”,να νιώσουμε κι αναλογιστούμε,παίρνοντας την ευθυνη που μας αναλογεί,απο τασσόμενοι κι αντιδιαστελλομενοι απο τις απάνθρωπες πρακτικές και γεμίζοντας δυναμη και φως για ν αντιπαλέψουμε ,μη συνθηκολογώντας ,μη παραδινομενοι,αλλα μετασχηματίζοντας και μετουσιώνοντας το απάνθρωπο σε ανθρώπινο,το αφιλο σε φιλικό,το σκληρό σε τρυφερό,τον φόβο σε αγαπη!
Αντιστεκόμενοι καθημερινά στον δηθεν μονόδρομο της ισοπέδωσης,της απεμπόλησης των πρωτοτοκιων των αξιών αντί πινακίου φακής ,ζωντανοί κι έτοιμοι, ομόλογητες και μάρτυρες της άλλης πραγματικότητας,της μη μεταλλαγμένης,που θα βιώνουμε ,εν πνευματι, με αληθεια και χαρα,συμβάλλοντας σεμνά στην κρίσιμη εκείνη μάζα ανατροπής της “υβρεως”.
Εχει πολλή δυναμη ο όρθιος,τιτάνια αγωνιζόμενος μαχητής άνθρωπος του Τάσου Νυφαδοπουλου,οπως κι εμεις!
Ας μας εμπνεύσει δυναμη κι ελπίδα και μεταστροφή! Και τοτε ,μεσα απ την κρίση θα παραχθεί κατι πολυ καλο,κατι σωτηριωδες και μεγαλο, μια αναγέννηση ,δικη μας ,της Ελλάδας,του κόσμου όλου!
Γιωργος Παπαδάκης στον ΑΝΤ1: “Σε ευχαριστούμε Τάσο Νυφαδόπουλε για το θαυμάσιο έργο που πρόσφερες στη χώρα μας”