Οι πρωτεΐνες είναι οι θεμελιώδεις λίθοι για τον οργανισμό μας.
πρωτεΐνες είναι οι θεμελιώδεις λίθοι για τον οργανισμό μας από αυτές κτίζονται τα οστά μας, ο μυϊκός ιστός μας.
Είναι απαραίτητες για την λειτουργεία όλων των οργάνων μας, καθώς και για την ενέργεια του σώματός μας (4 θερμίδες ανά γραμμάριο πρωτεΐνης). Το σημαντικότερο οι πρωτεΐνες είναι ο θεμελιώδης λίθος για την επισκευή και την αναπαραγωγή όλων των κυττάρων μας. Τονώνουν την μνήμη μας.
Ο οργανισμός χρησιμοποιεί την πρωτεΐνη για το σχηματισμό των ορμονών όπως της ινσουλίνης αλλά και των ενζύμων τα οποία συμβάλουν σε όλες τις ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού μας όπως η χώνεψη των τροφών (μεταβολικά ένζυμα), η αποτοξίνωση και η τροφοδοσία με ενέργεια των κυττάρων μας. Αλλά και των αντισωμάτων που χρησιμοποιεί το αμυντικό μας σύστημα για να μας προστατέψει από τους εχθρούς του.
Η ζωική πρωτεΐνη περιέχει και τα 9 απαραίτητα (λέγονται απαραίτητα αμινοξέα διότι δεν τα συνθέσει ο οργανισμός μας) που είναι τα δομικά συστατικά των πρωτεϊνών. Τα 9 απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός και δεν μπορεί να τα παράγει είναι: η λευκίνη, η ισολευκίνη, η βαλίνη, η θρεονίνη, η μεθειονίνη, η φαινυλαλανίνη, η τρυπτοφάνη, η λυσίνη και η ιστιδίνη.
Τι χρησιμευουν τα 9 απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός: Η Ιστιδίνη χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη και διατήρηση υγιών ιστών. Η Iσολευκίνη – χρησιμοποιείται για την πήξη του αίματος και την αποκατάσταση των μυών. Η Λευκίνη είναι αλυσίδα αμινοξέων που χρησιμοποιούνται στην ανάπτυξη των μυών. Η Λυσίνη βοηθάει στην παραγωγή κολλαγόνου, κρίσιμη για τα υγιή οστά. Η Μεθειονίνη είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό. Η Φαινυλαλανίνη βοηθά στην παραγωγή ορμονών για το στρες και τη χαλάρωση. Η Θρεονίνη χρησιμοποιείται για τον σχηματισμό οστού και χόνδρου. Η Τρυπτοφάνη εμπλέκεται στην πρόκληση ύπνου καθώς και στην παραγωγή σεροτονίνης. Η Βαλίνη βοηθά στην πρόληψη της διάσπασης των μυών και απομακρύνει την περίσσεια πρωτεϊνών από το ήπαρ.
Οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης δεν έχουν όλα τα αμινοξέα για να σχηματίσει ο οργανισμός μας την πρωτεΐνη που χρειάζεται. Γι’ αυτό χρειάζεται να τρώμε συνδυασμούς φυτικών τροφών οι οποίες θα μας δώσουν και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα για να φτειάξουμε την πρωτεΐνη που χρειαζόμαστε. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης είναι για ένα μέσο ενήλικα 56 γραμμάρια πρωτεΐνης και για μια μέση γυναίκα 46.
Για να πάρουμε και τα εννέα αμινοξέα που μας χρειάζονται συνδυάζουμε όσπρια με δημητριακά. Όπως φακές με αναποφλοίωτο ρύζι, ρεβίθια με αναποφλοίωτο ρύζι, φασόλια με μαύρο ψωμί. Προσωπικά τρώω τέλεια φασόλια μπαρμπούνια με αναποφλοίωτο ρύζι. Άλλα δημητριακά είναι το σιτάρι και η βρόμη καθώς και τα προϊόντα τους όπως το αλεύρι.
Ένας άλλος συνδυασμός είναι όσπρια με καλαμπόκι. Κυρίως φασόλια με καλαμπόκι ή ρεβίθια με καλαμπόκι. Φάβα με ψωμί είναι ένας άλλος συνδυασμός. Τον αρακά μπορούμε να τον τρώμε σε συνδυασμό με δημητριακά όπως μαύρο ψωμί ή ρύζι. Μπορούμε να φάμε ζυμαρικά ολικής άλεσης με μανιτάρια και ταχίνι.
Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένων φασολιών που είναι 200 γραμμάρια περιέχουν 18 γραμμάρια πρωτεΐνης. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένης φακής που είναι 200 γραμμάρια περιέχουν 18 γραμμάρια πρωτεΐνης και 230 θερμίδες. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένων ρεβιθιών που είναι 200 γραμμάρια περιέχουν 14 γραμμάρια πρωτεΐνης. Ένα φλιτζάνι αρακά περιέχει 7,9 γραμμάρια πρωτεΐνης. Μπορούμε να συνδυάσουμε τον αρακά με το καλαμπόκι, ρύζι και να προσθέσουμε και μανιτάρια.
Τα δημητριακά κεχρι, φαγοπυρο, βρώμη, κονόα έχουν σημαντικότατες πηγές πρωτεΐνης. Ένα φλιτζάνι βρασμένης βρώμης που είναι περίπου 200 γραμμάρια περιέχει γραμμάρια περιέχουν 26 γραμμάρια πρωτεΐνης και περιέχει όμως 606 θερμίδες γι’ αυτό μισό φλιτζάνι είναι αρκετό μας δίνει 13 γραμμάρια πρωτεΐνης και λιγότερες θερμίδες. Η βρόμη είναι πλούσια σε βιταμίνη B1, (θειαμίνη), μαγνήσιο, μαγγάνιο, φυτικές ίνες. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο αναποφλοίωτο ρύζι που είναι 200 γραμμάρια για να πάρουμε 8 γραμμάρια πρωτεΐνης.
Μπορούμε να φτειάξουμε μπιφτέκια με όσπρια και δημητριακά, όπως νιφάδες βρώμης και ρεβίθια ή φάβα. Μπορούμε να συνδυάσουμε και την πατάτα με τα δημητριακά και να φτειάξουμε μπιφτέκια.
Το μυστικό για την υγεία μας είναι να μην μαγειρεύουμε το φαγητό με το λάδι, να το προσθέτουμε μετά. Να προσθέτουμε και κρεμμύδι, σκόρδο πιπεριά, μαϊντανό, καρότο και να αποφεύγουμε το αλάτι. Πάντα προσθέτουμε λίγο χυμό λεμονιού γιατί η βιταμίνη C που περιέχει βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου, του ασβεστίου και όλων των άλλων ιχνοστοιχείων.
Έτσι το φαγητό γίνεται υγιεινότατο και νοστιμότατο. Ο οργανισμός συνηθίζει την φυσική γεύση και την απολαμβάνει καλύτερα. Ενώ οι σάλτσες, τα καμένα λάδια, τα τυριά έχουν τεχνικά ιδιαίτερη νοστιμιά η οποία είναι εθιστική, αλλά μας καταστρέφουν την υγεία. Πάντα προσθέτουμε λίγο χυμό λεμονιού γιατί η βιταμίνη C που περιέχει βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου, του ασβεστίου και όλων των άλλων ιχνοστοιχείων.
Το κινόα μας περιέχει και τα εννέα αμινοξέα που ο οργανισμός δεν μπορεί να παράγει μόνος του για να δημιουργήσει πρωτεΐνη. Ένα φλιτζάνι κινόα περιέχει 8 γραμμάρια πρωτεΐνης. Η αναλογία του συνδυασμού είναι ένα φλυτζάνι φακές μισό φλιτζάνι ρύζι. Το ίδιο συμβαίνει και με τα άλλα όσπρια, ένα φλιτζάνι φακές, μισό φλιτζάνι ρύζι.
Οι ξηροί καρποί περιέχουν πρωτεΐνη, είναι τέλειο να τους τρώμε άψητους και ενεργοποιημένους στο νερό (οδηγίες έχω στο βιβλίο μου «Μια ζωή Γεμάτη φως»). Τριάντα γραμμάρια φιστίκια περιέχουν 7 γραμμάρια πρωτεΐνης το ίδιο περιέχουν δύο κουταλιές φιστικοβούτυρο. Ενώ τριάντα γραμμάρια αμύγδαλα δίνουν 6 γραμμάρια πρωτεΐνης αλλά μας δίνουν και 161 θερμίδες. Καλός συνδυασμός είναι φιστίκια με ηλιόσπορους, μαύρο ψωμί με φιστικοβούτυρο. Τρώμε ψωμί ολικής άλεσης με αμύγδαλα ή καρύδια.
Μπορούμε να συνδυάσουμε και ξηρούς καρπούς με όσπρια ή δημητριακά. Μπορούμε να φάμε ρεβίθια με ταχίνι (που προέρχεται από το σουσάμι). Φακές με αμύγδαλα. Λιναρόσπορος και ο κολοκυθόσπορος συνδυάζονται με δημητριακά και περιέχουν μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης (9 γραμμάρια το μισό φλιτζάνι). Μπορούμε να τρώμε αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια με νιφάδες βρόμης και ξηρά φρούτα μέσα σε χυμό φρούτων για ένα τέλειο πρωτεϊνούχο πρωινό γεμάτο βιταμίνες.
Ρύζι με κουκουναρόσπορο είναι ένας πολύ καλός συνδυασμός πρωτεΐνης. Δημητριακά, βρόμη, σιτάρι με καρύδια και αμύγδαλα. Λαχανικά και φρούτα με ξηρούς καρπούς, όπως παντζάρι με καρύδια και ξινόμηλο.
Τα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το μπρόκολο είναι μια πάρα πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης. Ιδίως το μπρόκολο είναι τεράστια πηγή πρωτεΐνης. Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο μπρόκολο περιέχει 8,1 γραμμάρια πρωτεΐνης, ενώ 2 φλιτζάνια σπανάκι 2,1 γραμμάρια πρωτεΐνης. Και μπορεί να συνδυάζονται με όσπρια και ζυμαρικά. Τα λαχανικά περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά στοιχεία και φυτικές ίνες πολύ ωφέλιμες για τον οργανισμό μας και πρέπει πάντα να συνοδεύουν το πιάτο μας. Το σπανακόρυζο είναι μια πολύ καλή ιδέα για να λαμβάνουμε φυτική πρωτεΐνη.
Αν θέλουμε να πάρουμε ζωική πρωτεΐνη η πιο ανώδυνη και καλύτερη είναι το ψάρι. Το καλύτερο είναι ο τόνος που περιέχει και ωμέγα3 λιπαρά οξέα τα 100 γραμμάρια περιέχουν 25 γραμμάρια πρωτεΐνης και περιέχουν μόνο 114 θερμίδες. Μια μερίδα καθαρισμένο ψάρι (Σολωμός) που είναι 100 γραμμάρια μας δίνει 22 γραμμάρια πρωτεΐνης και 205 θερμίδες.
Στη συνέχεια είναι το στήθος από κοτόπουλο ή γαλοπούλα που η μερίδα περίπου 100 γραμμάρια ψημένο χωρίς πέτσα περιέχει 28 γραμμάρια πρωτεΐνης και 171 θερμίδες.
Το κακό με τις ζωικές πρωτεΐνες εκτός από το ότι είναι γεμάτες τοξίνες και επιβλαβή για τον οργανισμό μας ζωικά λιπαρά, καταπονούν τον οργανισμό μας. Ο οργανισμός μας πρέπει να διασπάσει τις πρωτεΐνες αυτές σε αμινοξέα για να μπορέσει να δημιουργήσει πρωτεΐνες. Όταν τρώμε ρύζι με φακές αισθανόμαστε χορτάτοι, δυνατοί, αλλά ανάλαφροι, διότι ο οργανισμός διασπά εύκολα τις φυτικές πρωτεΐνες και δημιουργεί πρωτεΐνη που χρειάζεται ο οργανισμός μας.
Μπορεί οι ζωικές τροφές να δίνουν λιγότερες θερμίδες και περισσότερες πρωτεΐνες, αλλά δεν μας αδυνατίζουν και δεν βοηθούν τους διαβητικούς. Διότι δημιουργούν φλεγμονές. Τα ζωικά λιπαρά μπλοκάρουν τον οργανισμό. Όλα τα εμβόλια, οι αντιβιώσεις που περνούν καθώς κι τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουν τα ζώα από το βιομηχανοποιημένο και εκτός φύσης περιβάλλον που εκτρέφονται δημιουργούν τοξίνες που τις τρώμε εμείς.
Οι τοξίνες αυτές αποθηκεύονται στα φίλτρα του οργανισμού μας που είναι το ήπαρ και τα νεφρά καθώς κι όλο μας το σώμα και κάτω από το δέρμα. Η κυτταρίτιδα που έχουμε είναι τοξίνες που ο οργανισμός τις αποθηκεύει κάτω από το δέρμα.
Οι διαβητικοί καταστρέφονται από την διατροφή με ζωικές πρωτεΐνες που τους προτείνουν όλοι οι ειδικοί. Αυτό το λέω και από προσωπικής εμπειρίας είχα κι αν δεν προσέξω το σάκχαρο φθάνει 130 mg/dL. Όταν τρώγω κρέας και σαλάτες και αποφυγή φρούτων που προτείνουν όλοι το σάκχαρο ανεβαίνει. Γιατί τα ζωικά λιπαρά αυξάνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη που είναι η αιτία του σακχάρου τύπου ΙΙ. Επίσης δημιουργούνται φλεγμονές που μπλοκάρουν το πάγκρεας με αποτέλεσμα να μην παράγει αρκετή ποσότητα ινσουλίνης. Τρώγοντας απεριόριστα φρούτα σαλάτες, νερόβραστα όσπρια σε συνδυασμό με δημητριακά, ενώ προσθέτω άθερμο λάδι όταν κρυώσει λίγο το φαγητό το σάκχαρο πέφτει.
Το λάδι που πουλιέται είναι με θερμή διαδικασία όπου καταστρέφεται. Να αγοράζεται λάδι που γράφει εν ψυχρώ. Το λάδι όταν θερμαίνεται όχι μόνο καταστρέφονται οι βιταμίνες και όλα τα στοιχεία που εχέι αλλά γίνεται τοξικό. Ποτέ δεν πρέπει να βράζουμε ή να ψήνουμε το φαγητό με το λάδι, γίνεται τοξικό, δημιουργεί φλεγμονές.
Αυτοθεραπεύτηκα από σκλήρυνση κατά πλάκας, σήμερα σαρώνουν τα αυτοάνοσα, εκτός από την ψυχολογία και το ενεργειακό ξεμπλοκάρισμα, χρειάζεται και διατροφή. Καλό είναι να αποφεύγονται όλα τα γαλακτοκομικά ιδίως από αγελαδινής προέλευσης διότι προάγουν τις φλεγμονές. Όλες οι σάλτσες και μαγειρεμένο με λάδι φαγητό, τα τηγανητά. Φρέσκα φρούτα και λαχανικά άφθονα.
Μακροχρόνια υπερβολική κατανάλωση γαλακτωμικών και ζωικών προιντων βλάπτει την υγεία μας, επιβαρύνει τα νεφρά μας, επιβαρύνει τι συκώτι με την υπερβολική αμμωνία που συσσωρεύεται. Το κυριότερο αν ξεπερνάμε τις θερμίδες που μπορεί να καταναλώσει ο οργανισμός την ημέρα, οι πρωτεΐνες αποθηκεύονται σε μορφή λίπους στον οργανισμό μας.
Πόσες θερμίδες καταναλώνουμε την ημέρα; Για τους άνδρες: 66 + (6,2 x βάρος) + (12,7 x ύψος) – (6,76 x ηλικία), κατά μέσο όρο 2500. Για τις γυναίκες: 655,1 + (4,35 x βάρος) + (4,7 x ύψος) – (4,7 x ηλικία) κατά μέσο όρο 2000
Τροφές πλούσιες σε σίδηρο
Τα λαχανικά περιέχουν περισσότερο σίδηρο όταν μαγειρεύονται παρά όταν τρώγονται ωμά. Το σπανάκι είναι έχει το περισσότερο σίδηρο όλα τα λαχανικά 6,43 γραμμάρια σε κάθε φλιτζάνι βρασμένο σπανάκι το οποίο είναι 180 γραμμάρια. Απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό με την βιταμίνη C που την βρίσκουμε με την πρόσθεση λεμονιού. Άλλα λαχανικά πλούσια σε σίδηρο είναι τα σέσκουλα, τα φύλλα από τα παντζάρια, οι λαχανίδες, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο, η ρόκα και ο μαϊντανός. Το μπρόκολο επίσης είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Τα δημητριακά περιέχουν μεγάλη ποσότητα σιδήρου. Το πίτουρο έχει 6 σιδήρου γραμμάρια το φλιτζάνι. Μία μέτρια πατάτα έχει 2,7 γραμμάρια σιδήρου. Τα εμπλουτισμένα με ξηρά φρούτα δημητριακά μπορεί να μας δώσουν από 5 έως 18 γραμμάρια σιδήρου.
Τα όσπρια είναι πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης που για να απορροφάται όμως χρειάζεται και βιταμίνη C, προσθέτουμε πάντα φρέσκο λεμόνι στο πιάτο μας. Η πιο δυνατή πηγή πρωτεΐνης είναι η φακές ένα φλιτζάνι περιέχει 6,6 γραμμάρια σιδήρου. Όμως ο μη ζωικός σίδηρος λέγεται μη αιμικός και απορροφάται μόνο 2 έως 10%. Η απορροφητικότητα αυτή αυξάνεται με την πρόσθεση βιταμίνης C που είναι το λεμόνι. Τα φασόλια γίγαντες έχουν 5,2 γραμμάρια το φλιτζάνι που είναι περίπου 200 γραμμάρια.
Φυτοπλαγκτόν Σπιρουλίνα: Είναι μία πλήρης πρωτεΐνη (περιέχει και τα 9 αμινοξέα που δεν μπορεί να συνθέσει οργανισμός για να δημιουργήσει πρωτεΐνες που είναι ο θεμελιώδης λίθος του οργανισμού μας. Περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμινών Β12, Α, Ε και είναι πλούσια σε σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο. Μια κουταλιά σούπας αποξηραμένης σπιρουλίνας περιέχει 2 γραμμάρια σιδήρου. Απορροφάτε εύκολα από τον οργανισμό και μας βοηθά να ανεβάσουμε τον αιματοκρίτη.
Οι βιταμίνες είναι ζωτικές για τη ζωή μας.
Ο οργανισμός την νύχτα κατά τη διάρκεια του ύπνου διορθώνει και επουλώνει όλες της βλάβες στα κύτταρα και τα όργανά μας και το DNA μας. Αυτό το κάνουν οι πρωτεΐνες, οι οποίες όμως ενεργοποιούνται από τις βιταμίνες. Οι βιταμίνες ενεργοποιούν τις πρωτεΐνες για να επουλώσουν και επιδιορθώσουν όλες τις βλάβες τους οργανισμού μας.
Με την έλλειψη βιταμινών τίποτα δεν λειτουργεί, κυρίως τα ένζυμα που κάνουν όλες τοις λειτουργίες του οργανισμού μας.
Βιταμίνη D
Η Βιταμίνη D για να απορροφηθεί από το σώμα μας μετασχηματίζεται από το συκώτι σε βιταμίνη D3. Η διαδικασία αυτή για να γίνει χρειάζεται να εκτιθόμαστε στον ήλιο για τουλάχιστον δέκα λεπτά την ημερα.Τρόφιμα βρίσκουμε D είναι τα ψάρια οι σαρδέλες, ο τόνος, το λαβράκι, η ρέγκα, ο σολομός . Τα μανιτάρια, τα αυγά, στις νιφάδες βρόμης.
Kαροτενοειδή – βιταμίνη Α
Βρίσκεται στα καρότα, πιπεριές, τα πράσινα λαχανικά, το σπανάκι, τις λαχανίδες, το σινάπι, το λάχανο, στα βρασμένα ραδίκια, στα παντζάρια, στη τομάτα. Στα φρούτα πεπόνι, βερίκοκο, καρπούζι, στα ρόδια, ανανά, και στα φιστίκια.
Βιταμίνη Ε
Την βιταμίνη Ε τη βρίσκουμε στο ελαιόλαδο, και στα άλλα φυτικά λάδια, αλλά προτιμούμε το ελαιόλαδο. Στα καρύδια και στους ηλιόσπορους. Στα φουντούκια τα φιστίκια, τα φασόλια τις ελιές. Αλλά και τα πράσινα λαχανικά όπως πιπεριές, σπανάκι, μπρόκολο, τομάτες. Σε φρούτα όπως τα ακτινίδια, αλλά στα δημητριακά ολικής άλεσης.
Βιταμίνη Β12 – κοβαλαμίνη
Την βιταμίνη Β12 την βρίσκουμε στα όστρακα όπως αχιβάδες, μύδια, στρείδια στα ψάρια κυρίως στην ρέγκα, τον τόνο, το σολομό, σαρδέλες και το σκουμπρί, τα πράσινα λαχανικά, τα αυγά, το σιτάρι ολικής, άλεσης, η μαγιά και τα όσπρια.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες
Τα μούρα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, φολικό οξύ και φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων. Είναι πλούσια και σε φυτικές ίνες που βοηθούν την υγεία μας.
Τα Λαχανικά: το μπρόκολο, το σπανάκι, τα φύλλα του παντζαριού, τα καρότα, οι πιπεριές, το λάχανο, μαρούλι, αποτελούν μια σημαντική πηγή καροτενοειδών, χρωστικών ουσιών που δρουν ως αντιοξειδωτικά. Πηγή όλων των βιταμινών και κυριως A και C. Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, έχουν ς υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, η οποία είναι απαραίτητη για την επούλωση των πληγών, την υγεία των αιμοφόρων αγγείων και τη διατήρηση υγιών οστών.
Βιβλιογραφία:
το βιβλίο μου «Μια Ζωή Γεμάτη Φως».
The American Dietetic Association’s COMPLETE FOOD & NUTRITION GUIDE, 2ND Edition, 2002, USDA National Nutrient Database
Clement Brian , Digeronimo Theresa, « Living Foods for Optimum Health : Staying Healthy in an Unhealthy World » Published by USA, Three Rivers Press 1998.
Clement Brian, «Hippocrates Life Force: Superior Health and Longevity» Published by Healthy Publications, USA, 2007.
Weil Andrew, « Natural Health, Natural Medicine: The Complete Guide to Wellness and Self-Care for Optimum Health » Published by Mariner Books , USA, 2004.
Shinya Hiromi, «The Enzymes Factor» Published by Council Oak Books USA, 2010.
Cousens Gabriel, «There is a Cure for Diabetes: The Tree of 21-Day+ Program» Published by North Atlantic Books, USA, 2008.
Campbell T. Colin, « The China Study: The Most Comprehensive Study of Nutrition Ever Conducted And the Startling Implications for Diet, Weight Loss, And Long-term Health» Published by USA, BenBella Books, 2006
Bohager Tom, «Everything You Need to Know about Enzymes: A Simple Guide to Using Enzymes to Treat Everything from Digestive Problems and Allergies to Migraines and Arthritis», Published by Greenleaf Book Group Press, USA, 2008.
Arem Ridha, «The Thyroid Solution: A Revolutionary Mind-Body Program for Regaining Your Emotional and Physical Health» Published by Ballantine Books, USA, 2007.
Hyman Mark , « Ultra metabolism: The Simple Plan for Automatic Weight Loss» Published by Atria, USA, 2008.
Είμαι πάντα δίπλα σας για να απελευθερωθούμε από όλα τα προβλήματα μας, να πετάξουμε από υγεία και χαρά και να οδηγηθούμε στο φως.
Με άπειρη, εν Χριστώ αγάπη
Αλέξης Φωτόπουλος
Συγγραφέας – Εναλλακτικός θεραπευτής
Τηλέφωνα: 6977349766, 6909193329,
Στην Ιστοσελίδα μου www.afotopoulos.gr., που είναι πλήρως ανακαινισμένη θα βρείτε τα πάντα για την υγεία και ευτυχία σας.
Βλέπετε όλοι το κανάλι μου στο YouTube: Αλέξιος Φωτόπουλος, θα σας αλλάξει τη ζωή.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
,
Δίδονται συνεχώς σχεδόν δωρεάν σεμινάρια (αφήνει κάτι όποιος θέλει για το κόστος της αίθουσας) Ναυαρίνου 9 και Ιπποκράτους στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Τα σεμινάρια ανακοινωνόταν στην ιστοσελίδα μου www.afotopoulos.gr να έρχεστε χωρίς να κλείνετε θέση.
Στο άρθρο μου: http://www.afotopoulos.gr/arthra/233-h-therapeia-tvn-pantvn-ta-aitia-olvn-astheneivn-kathvs-kai-tropos-pou-mporoume-na-autotherapeutoume-na-ehoume-telies-sheseis-kai-afthonia θα βρείτε όλες τις απαντήσεις για τα προβλήματα που σας απασχολούν.
Αποποίηση: Βέβαια, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι τα παραπάνω γραφόμενα είναι μεν απόψεις μεγάλων καθηγητών πανεπιστημίου, ερευνητών, κινέζικη ιατρική που εφαρμόζεται με επιτυχία χιλιετηρίδες, είναι πρακτικές που εφάρμοσα και έγινα καλά από την σκλήρυνση κατά πλάκας, που έπασχα, και βοηθώ και έχω βοηθήσει πάρα πολλούς να απαλλαγούν από τα αρνητικά τους συναισθήματα και να αυτοθεραπευτούν. Όμως, οι απόψεις αυτές δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τους γιατρούς σας, που άλλωστε μόνο σε αυτούς η πολιτεία έχει δώσει επίσημα την άδεια να εξασκούν ιατρική. Άρα, ό,τι γράφεται σε αυτό το βιβλίο είναι μόνο για ενημέρωσή σας. Όταν έχετε προβλήματα υγείας, καλείστε να απευθύνεστε πρώτα στον γιατρό σας και παράπλευρα, αν επιθυμείτε, μπορείτε να απευθύνεστε σε πνευματικούς-ενεργειακούς ή εναλλακτικούς θεραπευτές, για να σας βοηθήσουν να αλλάξετε τρόπο ζωής και να απαλλαγείτε από τα αρνητικά συναισθήματα. Καλό είναι, επίσης, να συνεργάζεσθε με τον γιατρό σας, ώστε να αλλάζετε τον τρόπο ζωής σας, να γίνετε καλά και να αποφεύγετε τα πολλά φάρμακα, τα οποία βλάπτουν μακροχρόνια την υγεία σας και καταστρέφουν τα ταμεία μας και την Εθνική οικονομία.