Γεμιστά με ρύζι και φακές – Υγιεινή διατροφή

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin



Τέλεια ισορροπημενη διατροφή γεμιστά με φακές, ρύζι και λαχανικα.
Αν τρώμε γεμιστά με ρύζι δεν λαμβάνουμε πρωτεινες και δεν βοηθαμε το μεταβολισμό μας. Όλο το μυστικό είναι να συνδιάζουμε οσπρια και δημητριακα τότε λαμβανουμε τα 9 αμινοξέα που ο οργανισμός μας δεν μπορεί να κατασκευασει. Έτσι βοηθαμε τον οργανισμο να δημιουργήσει πρωτεινες που είναι πολυ χρησιμες σε συνδιασμο με τα λαχανικα και το λαδι είναι τέλεια και νοστιμότατη τροφή.
Υλικα για ένα μεγαλο τεψι γεμιστά φακές με ρύζι
300 γρ ρύζι (τελειο να είναι ακατέργαστη αλλα την βαζουμε στο νερο από το προηγουμενο βραδυ.
300 γραμμαρια φακες που εχουμε βρασει ελαφρώς
5 μεγαλα κρεμμυδια
1 κεφαλι σκορδο
μαιντανο, ΄άνιθο ή μαραθο
3 κολοκυθακια ψιλοκμενα
2 πιπεριες ψιλοκομενες
πιπερι, αλάτι, λαδι
το περιεχομενο της τοματας ή μελιτζανας το ριχνουμε στη γεμιση και ελαιόλαδο και είναι ετοιμο για ψησιμο.
Βγηκαν τέλεια, δεν εχω φαει πιο νοστιμα γεμιστα, γιατι εκτός από την αγάπη και τα υλικά όταν λαμβανεις τα 9 αμινοξεα που χρειαζεται ο οργανισμός για να φτιαξει πρωτεινη ο οργανισμός το αντιλαμβάνεται και αισθάνεται πληρης υγιής.
Φυτικες πρωτεινες

Οι πρωτεΐνες είναι οι θεμελιώδεις λίθοι για τον οργανισμό μας από αυτές κτίζονται τα οστά μας, ο μυϊκός ιστός μας. Είναι απαραίτητες για την λειτουργεία όλων των οργάνων μας, καθώς και για την ενέργεια του σώματός μας (4 θερμίδες ανά γραμμάριο πρωτεΐνης). Το σημαντικότερο οι πρωτεΐνες είναι ο θεμελιώδης λίθος για την επισκευή και την αναπαραγωγή όλων των κυττάρων μας. Τονώνουν την μνήμη μας.
Ο οργανισμός χρησιμοποιεί την πρωτεΐνη για το σχηματισμό των ορμονών όπως της ινσουλίνης αλλά και των ενζύμων τα οποία συμβάλουν σε όλες τις ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού μας όπως η χώνεψη των τροφών (μεταβολικά ένζυμα), η αποτοξίνωση και η τροφοδοσία με ενέργεια των κυττάρων μας. Αλλά και των αντισωμάτων που χρησιμοποιεί το αμυντικό μας σύστημα για να μας προστατέψει από τους εχθρούς του.
Η ζωική πρωτεΐνη περιέχει και τα 9 απαραίτητα (λέγονται απαραίτητα αμινοξέα διότι δεν τα συνθέσει ο οργανισμός μας) που είναι τα δομικά συστατικά των πρωτεϊνών. Τα 9 απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός και δεν μπορεί να τα παράγει είναι: η λευκίνη, η ισολευκίνη, η βαλίνη, η θρεονίνη, η μεθειονίνη, η φαινυλαλανίνη, η τρυπτοφάνη, η λυσίνη και η ιστιδίνη.
Οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης δεν έχουν όλα τα αμινοξέα για να σχηματίσει ο οργανισμός μας την πρωτεΐνη που χρειάζεται. Γι’ αυτό χρειάζεται να τρώμε συνδυασμούς φυτικών τροφών οι οποίες θα μας δώσουν και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα για να φτειάξουμε την πρωτεΐνη που χρειαζόμαστε. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης είναι για ένα μέσο ενήλικα 56 γραμμάρια πρωτεΐνης και για μια μέση γυναίκα 46.
Για να πάρουμε και τα εννέα αμινοξέα που μας χρειάζονται συνδυάζουμε όσπρια με δημητριακά. Όπως φακές με αναποφλοίωτο ρύζι, ρεβίθια με αναποφλοίωτο ρύζι, φασόλια με μαύρο ψωμί. Προσωπικά τρώω τέλεια φασόλια μπαρμπούνια με αναποφλοίωτο ρύζι. Άλλα δημητριακά είναι το σιτάρι και η βρόμη καθώς και τα προϊόντα τους όπως το αλεύρι.
Ένας άλλος συνδυασμός είναι όσπρια με καλαμπόκι. Κυρίως φασόλια με καλαμπόκι ή ρεβίθια με καλαμπόκι. Φάβα με ψωμί είναι ένας άλλος συνδυασμός. Τον αρακά μπορούμε να τον τρώμε σε συνδυασμό με δημητριακά όπως μαύρο ψωμί ή ρύζι. Μπορούμε να φάμε ζυμαρικά ολικής άλεσης με μανιτάρια και ταχίνι.
Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένων φασολιών που είναι 200 γραμμάρια περιέχουν 18 γραμμάρια πρωτεΐνης. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένης φακής που είναι 200 γραμμάρια περιέχουν 18 γραμμάρια πρωτεΐνης και 230 θερμίδες. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένων ρεβιθιών που είναι 200 γραμμάρια περιέχουν 14 γραμμάρια πρωτεΐνης. Ένα φλιτζάνι αρακά περιέχει 7,9 γραμμάρια πρωτεΐνης.
Μπορούμε να συνδυάσουμε τον αρακά με το καλαμπόκι, ρύζι και να προσθέσουμε και μανιτάρια.
Τα δημητριακά έχουν σημαντικότατες πηγές πρωτεΐνης. Ένα φλιτζάνι βρασμένης βρόμης που είναι περίπου 200 γραμμάρια περιέχει γραμμάρια περιέχουν 26 γραμμάρια πρωτεΐνης και περιέχει όμως 606 θερμίδες γι’ αυτό μισό φλιτζάνι είναι αρκετό μας δίνει 13 γραμμάρια πρωτεΐνης και λιγότερες θερμίδες. Η βρόμη είναι πλούσια σε βιταμίνη B1, (θειαμίνη), μαγνήσιο, μαγγάνιο, φυτικές ίνες. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο αναποφλοίωτο ρύζι που είναι 200 γραμμάρια για να πάρουμε 8 γραμμάρια πρωτεΐνης.
Μπορούμε να φτειάξουμε μπιφτέκια με όσπρια και δημητριακά, όπως νιφάδες βρόμης και ρεβίθια ή φάβα. Μπορούμε να συνδυάσουμε και την πατάτα με τα δημητριακά και να φτειάξουμε μπιφτέκια.

Το σπανακόρυζο είναι μια πολύ καλή ιδέα για να λαμβάνουμε φυτική πρωτεΐνη.

Αρχική


https://www.facebook.com/fotopoulos.alexis/

afotopoulos

afotopoulos

Leave a Reply

Σχετικά με το Κύριο Αλέξη Φωτόπουλο

Ο Αλέξης Φωτόπουλος γεννήθηκε στο Στενό Αρκαδίας. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι. 

Περισσότερα

Προτεινόμενα

Ακολουθήστε μας