Διδαχές Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Διδαχές Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη 1    Ο Άγιος Πορφύριος είχε ξεφύγει από το χωροχρόνο, που οτι βλέπουμε ειναι ψευδαίσθηση, είχε συνδεθεί με τον Κύριο κι οτι έχει γράψει ήταν με τη Φωτιση του Αγίου Πνεύματος, ακολουθηστε οτι λέει και  θα αλλάξετε πραγματικά τι ζωή σας θα πετάξετε από υγεία και χαρά. 

ΔΙΔΑΧΕΣ ΑΓΊΟΥ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ:

«Ένας είναι ο στόχος μας, η αγάπη στο Χριστό, η λαχτάρα, η ένωση με το Χριστό. Είναι ο επί γης Παράδεισος. Η αγάπη για το  Χριστό είναι η αγάπη για τον πλησίον, για όλους και για τους εχθρούς.    

    Μέσω της αγάπης προς τον αδελφό μας θα κατορθώσουμε να αγαπήσουμε το Θεό. Η θεία χάρις έρχεται μέσω του αδελφού. Όταν βρεις το Χριστό, έχεις τα πάντα, δε θέλεις τίποτε άλλο.  Όπου υπάρχει η αγάπη του Χριστού, εξαφανίζεται η μοναξιά, είσαι ειρηνικός, χαρούμενος, γεμάτος,  ούτε  μελαγχολία, ούτε αρρώστια, ούτε άγχος, ζεις στα άστρα, στο άπειρο, στον ουρανό με τους αγγέλους, με τους αγίους, στη γη με τους ανθρώπους, με τα φυτά, με τα ζώα, με όλους, με όλα. Όταν έρθει ο Χριστός στην καρδιά, η ζωή  αλλάζει, τα πάθη εξαφανίζονται. Ο Χριστός είναι το παν».

«Εδώ στη γη έχεις ένα εμπόδιο, γι’ αυτό χρειάζεται η πίστη. Αυτό το εμπόδιο είναι το σώμα, ενώ μετά το θάνατο η πίστη καταργείται και βλέπεις το Χριστό όπως βλέπεις τον ήλιο.  Όταν, όμως, δε ζεις με το Χριστό, ζεις μες στη μελαγχολία, στη θλίψη, στο άγχος, στη στενοχώρια, δε ζεις σωστά, παρουσιάζονται ανωμαλίες στον οργανισμό, επηρεάζεται το σώμα, οι ενδοκρινείς αδένες, το συκώτι, η χολή, το πάγκρεας, το στομάχι. Το μεγάλο φάρμακο είναι να επιδοθεί κανείς στη λατρεία του Χριστού και, τότε, όλα θεραπεύονται, όλα λειτουργούν κανονικά. Η αγάπη του Θεού όλα τα μεταβάλλει, τα μεταποιεί, τα αγιάζει, τα διορθώνει, τα αλλάζει, τα μεταστοιχειώνει».

Όπως βλέπετε, ένας ακόμη φωτισμένος άγιος μάς λέει με τα δικά του λόγια τη μοναδική Αλήθεια, ότι τα πάντα αποτελούν ενότητα και σκοπός μας είναι να βιώσουμε την ενότητα αυτή, να βιώσουμε την ενότητα με την Πηγή μας, με τον Κύριο. Πώς θα την βιώσουμε; Αγαπώντας τους πάντες και τα πάντα, αλλά ιδιαίτερα τους εχθρούς μας. Όταν είμαστε συνδεδεμένοι με την Πηγή μας, τον Κύριο, κάθε αρνητικό συναίσθημα εξαφανίζεται και βιώνουμε πληρότητα και χαρά. Όταν κόβουμε την πρόσβαση στην Πηγή μας, αρρωσταίνουμε, βιώνουμε το φόβο, βιώνουμε την έλλειψη.

Ο Άγιος Πορφύριος και μας λέει ότι μόνο η χωρίς όρους αγάπη για τον Κύριο, και, κατ’ επέκταση, για όλα τα όντα της γης, είναι η μόνη πραγματική αγάπη, ενώ κάθε άλλου είδους ανθρώπινη αγάπη είναι προσωρινή και πρόσκαιρη. Όταν αγαπήσουμε χωρίς όρους, όταν ανοίξουμε την καρδιά μας, όταν επανασυνδεθούμε με το Δημιουργό μας, με τον Κύριο, αυτοθεραπευόμαστε από κάθε ασθένεια, βρίσκουμε τον Παράδεισο, βιώνουμε τον Παράδεισο στη γη.

Όμως, για να αγαπήσουμε πραγματικά και να βιώσουμε τον Παράδεισο στη Γη, πρέπει να πεθάνει ο παλιός εαυτός μας, δηλαδή το «εγώ» μας. Εδώ είναι το μυστικό των πάντων. Όλα τα προβλήματα που έχουμε σήμερα οφείλονται στην ψευδαίσθηση ότι είμαστε μεμονωμένοι, αποκομμένοι, τα οφείλουμε στην ταύτιση με το σώμα μας, με τις πληροφορίες που μας έχουν εμφυσήσει από όταν είμαστε μικροί. Όταν έχουμε πρόσβαση στην Πηγή μας, σύνδεση με τον Κύριό μας, έχουμε ανοιχτή την καρδιά μας, και Εκείνος μας συγχωρεί ό,τι και να κάνουμε. Είμαστε στο φως και, όταν είμαστε στο φως, δε φοβόμαστε τίποτε, πετάμε από υγεία, χαρά, αγάπη.

Συνεχίζει ο άγιος Πορφύριος:

«Ο έρωτας προς το Χριστό δεν έχει κορεσμό, δίνει ζωή, δίνει σθένος, δίνει υγεία, δίνει τα πάντα.  Η σαρκική αγάπη έχει κορεσμό, μετά μπορεί να αρχίσει η ζήλια, η γκρίνια. Η κοσμική αγάπη λίγο διατηρείται και σιγά σιγά σβήνει, ενώ η θεία αγάπη ολοένα μεγαλώνει και βαθαίνει. Ο θείος έρωτας μας ανεβάζει στη σφαίρα του Θεού, μας χαρίζει γαλήνη, χαρά, πληρότητα».

«Αγαπήστε το Χριστό και θα σας αγαπήσει και Εκείνος. Όλοι οι πόνοι θα περάσουν, θα νικηθούν, θα μεταποιηθούν και όλα θα γίνουν Παράδεισος. Παράδεισος είναι το να βλέπει κανείς δια παντός το πρόσωπο του Θεού».

«Ο Χριστός είναι φίλος μας, όταν αμαρτάνομε, όταν πέφτομε με οικειότητα και αγάπη, μ’ εμπιστοσύνη τρέχομε κοντά του, όχι με φόβο ότι θα μας τιμωρήσει αλλά με θάρρος να του πούμε, Κύριε το έκανα, έπεσα, συγχώρεσέ με, αλλά συγχρόνως αισθανόμαστε ότι μας αγαπάει, ότι μας δέχεται τρυφερά, με αγάπη, και μας συγχωρεί. Να μη μας χωρίζει η αμαρτία, όταν πιστεύομε πως μας αγαπάει, Τον αγαπάμε, δεν αισθανόμαστε ξένοι και χωρισμένοι απ’ Αυτόν, ούτε όταν αμαρτάνομε, έχομε εξασφαλίσει την αγάπη Του κι όπως και να φερθούμε, ξέρομε ότι μας αγαπάει. Αν αγαπάμε τον Χριστό πραγματικά, δεν υπάρχει φόβος να χάσομε το σεβασμό μας σ’ Εκείνον, είναι μια σχέση ανώτερη, μοναδική, η σχέση της ψυχής με τον Θεό, που δεν τη διασπά τίποτα και δεν τη φοβίζει, ούτε την κλονίζει τίποτα. Η έννοια του φόβου είναι για τους αρχάριους, γι’ αυτούς που ζει μέσα τους ο παλαιός άνθρωπος. Όταν ο άνθρωπος προχωρήσει και μπει στην αγάπη του Θεού, τι του χρειάζεται ο φόβος; Ότι κάνει το κάνει από αγάπη  κι έχει μεγαλύτερη αξία αυτό. Το να γίνει καλός κάποιος από φόβο στον Θεό  κι όχι από αγάπη δεν έχει τόση αξία».

«Δεν υπάρχει ανώτερο πράγμα στη ζωή από το να αγαπάμε το Χριστό. Ο Χριστός είναι το παν, όλη η χαρά, όλη η ευφροσύνη, όλη η παραδεισιακή ζωή, όταν έχουμε το Χριστό μέσα μας  έχουμε όλα τα μεγαλεία. Η ψυχή που είναι ερωτευμένη με το Χριστό είναι πάντα χαρούμενη και ευτυχισμένη».
«Η μετάνοια η αληθινή θα φέρει τον αγιασμό». «Ο Χριστός κάθεται έξω από τη θύρα της ψυχής μας και κρούει για να Του ανοίξουμε, μα δεν μπαίνει ο μέσα, δεν θέλει να παραβιάσει την ελεύθερη βούληση που μας έχει δώσει ο ίδιος, είναι ευγενής, στέκεται έξω από τη θύρα της ψυχής μας και χτυπά απαλά. Αν του ανοίξουμε θα έλθει μέσα μας και θα μας δώσει τα πάντα, τον εαυτόν Του.  Όμως δεν μπορεί να μπει, όταν δεν υπάρχει εκείνο που πρέπει να έχει ο άνθρωπος, που είναι η ταπείνωση. Αν δεν υπάρχει ταπείνωση δεν μπορούμε να αγαπήσουμε το Χριστό, χρειάζεται ταπείνωση και ανιδιοτέλεια στην λατρεία του Θεού».

«Με την εξομολόγηση φεύγει η ενοχή και έρχεται η χάρη μέσα μας. Η αμαρτία κάνει τον άνθρωπο πολύ μπερδεμένο ψυχικά, το μπέρδεμα αυτό φεύγει μόνο με το φως του Χριστού, μόνο με τη μετάνοια. Όταν εξομολογείται ο άνθρωπος, η χάρη τον ελευθερώνει από τα ψυχικά τραύματα, τον απαλλάσσει από το κακό που έχει συσσωρευτεί μέσα του. Ο Θεός όλα τα συγχωρεί με την εξομολόγηση, δεν πρέπει να γυρίζομε πίσω και να κλεινόμαστε σε απελπισία, η απελπισία και η απογοήτευση είναι το χειρότερο πράγμα, αλλά να είμαστε ταπεινοί μπροστά στο Θεό, να αισθανόμαστε χαρά και ευγνωμοσύνη για την άφεση των αμαρτιών μας. Η προσευχή, η λατρεία του Θεού μεταβάλλει την κατάθλιψη και τη γυρίζει σε χαρά». «Αν αγαπήσεις το Θεό, τα πάντα αγαπάς, διότι μέσα στο Θεό υπάρχουν όλα». «Αν νεκρωθούμε δεν γίνεται τίποτα. Ν’ αγαπήσομε τον Χριστό και θα μας αγαπήσει κι Εκείνος».

«Να προσεύχεσθε για τους συγγενείς σας χωρίς να αγχώνεσθε για τη σωτηρία τους, γιατί έτσι χάνετε την επικοινωνία σας με τον Χριστό και δείχνετε ολιγοπιστία. Να τα αναθέτετε όλα με εμπιστοσύνη στην αγάπη και την πρόνοια  του Θεού».

«Αν δεν έχεις ταπείνωση, δεν έχεις  υπακοή, δεν έχεις την χάρη του Θεού. Μεγάλο πράγμα η ταπείνωση».

«Όλο το μυστικό είναι η προσευχή». «Μην κοιτάζετε αυτό που σας συμβαίνει, αλλά να κοιτάζετε το φως, το Χριστό, όπως το παιδί κοιτάζει την μητέρα του, όταν κάτι του συμβεί. Να έχετε εμπιστοσύνη στον Θεό, τότε νοιάζεται και γίνεσθε όργανά Του.  Η στενοχώρια δείχνει ότι δεν εμπιστευόμαστε τη ζωή μας στο Χριστό». «Όταν υπάρχει ταπείνωση δεν υπάρχει κατάθλιψη. Ο εγωιστής στενοχωριέται πολύ με το καθετί. Ο ταπεινός είναι ελεύθερος και ανεξάρτητος απ’ όλους κι απ’ όλα. Αυτό γίνεται μόνο με την ένωση με τον Χρίστο. Όπου αγάπη, εκεί ελευθερία. Ζώντας μέσα στην αγάπη του Θεού, ζείτε  μέσα στην ελευθερία».

Ο Πατέρας Πορφύριος μάς λέει:

«Όλο το μυστικό είναι η προσευχή, το δόσιμο, η αγάπη στο Χριστό. Ο Χριστός είναι η χαρά, η ελπίδα, η αγάπη. Όλο το μυστικό είναι η πίστη. Μην αγωνίζεσθε να διώξετε το σκοτάδι, το κακό. Δεν πετυχαίνετε τίποτα. Όταν βρίσκεστε στο σκοτάδι και θέλετε να απαλλαγείτε, είναι λάθος να  κυνηγάτε, να εναντιώνεστε στο κακό, στο σκοτάδι, για να το διώξετε. Το σκοτάδι φεύγει μόνο με το φως. Ανοίξτε μια τρυπίτσα και θα έλθει μια ακτίνα του ηλίου, θα έλθει  το φως.»

Ο Άγιος  Πορφύριος, λέει πώς θα απαλλαγούμε από τα  πάθη μας με το δικό του απλό και ξεκάθαρο τρόπο:

«Την Καινή Διαθήκη τη διαβάζεις; Να προσπαθείς κάθε βράδυ να διαβάζεις έστω μία σελίδα. Άμα τη διαβάσεις πολλές φορές και με πίστη στο Θεό, θα δεις πώς η Θεία Χάρη θα σου τα φανερώνει όλα και θα σου φανούν, στη συνέχεια, όλα πολύ εύκολα! Θα το διαπιστώσεις και μόνος σου πολύ γρήγορα. Η σοφία του Θεού δεν έρχεται μόνης της. Πρέπει εμείς να τη ζητήσουμε. Διάβαζε, λοιπόν. Διάβαζε όσο μπορείς την Αγία Γραφή και τους βίους των Αγίων. Αυτό σου συνιστώ»

Μας λέει ξεκάθαρα ότι ο άνθρωπος δια της πίστεως  μπορεί να γίνει καλά: «Αν ο ασθενής εγκαταλείψει τη φυσική γνώση των γιατρών και την αφήσει στο Θεό, τότε κάνει την πρόνοια του Θεού να αναλάβει και να τον κάνει καλά., η χάρις του Θεού ενεργεί τη θεραπεία.

Ό,τι, όμως, και να συμβαίνει στην πορεία της ζωής μας, δεν είμαστε ποτέ μόνοι στο δύσκολο τούτο αγώνα. Έχουμε συνοδοιπόρο και σύμμαχο σε κάθε μάχη Τον Αγαπημένο μας Ιησού Χριστό.
Δια της ενώσεως με το Χριστό στην εκκλησία ζούμε στον Παράδεισο, μας λέει ο Άγιος Πορφύριος:

«Η εκκλησία μάς ενώνει κατά το πρότυπο της αγίας Τριάδος. Για να παραμείνουμε, όμως, στην εκκλησία θα πρέπει να διακατεχόμαστε από τη χωρίς όσους αγάπη και να έχουμε μια ψυχή και μια καρδιά. Τότε μοιάζουμε στο Χριστό, τότε βιώνουμε την ενότητα με όλους τους ανθρώπους στη Γη, τότε ενωνόμαστε με την Πηγή μας, με τον Κύριο, γινόμαστε «ένα» με όλους, βιώνουμε τον Παράδεισο.  Δεν μπορούμε να πάμε πουθενά, αν δεν ανοίξουμε την καρδιά μας στους συνανθρώπους μας. Σε κάθε πρόσωπο συνανθρώπου μας βρίσκουμε το πρόσωπο του Κυρίου.

»Το μυστικό της εκκλησίας είναι ότι μας ενώνει, μας κάνει να βιώσουμε την ενότητα των πάντων. Αυτό είναι ο πραγματικός Παράδεισος, η πραγματική ευτυχία∙ η ένωση με όλους τους συνανθρώπους μας, με το Δημιουργό μας.

»Η ένωση αυτή βιώνεται μόνο με τη συμμετοχή στην εκκλησία, στα μυστήρια και στις τελετές της. Μας θωρακίζει με δύναμη ισχυρή, μας ενισχύει με υπομονή και ελπίδα, μας συντροφεύει και μας κρατά όρθιους στο φύσημα του ανέμου, στην καταιγίδα των πειρασμών, στην επανάσταση του εαυτού μας, του μυαλού μας, της σάρκας μας. Όταν δεις ότι κάποιος άλλος νους παλεύει με το νου σου, ταπείνωσε τον εαυτό σου και θα παύσει ο πόλεμος».

Η αγάπη στο Χριστό, μας λέει ο Άγιος Πορφύριος  μας βοηθά να ξεπεράσουμε τα πάθη και κάθε δυσκολία: «Μη διαλέγετε αρνητικούς τρόπους για τη βελτίωση σας. Μόνο όταν προσεύχεστε και μελετάτε, προχωράτε στην αγάπη του Χριστού.

»Στόχος είναι ο αγιασμός, παντού μπορούμε να αγιάσουμε, με την πραότητα και την υπομονή. Τις δυσκολίες να τις θεωρείτε ως ευκαιρίες αγιασμού, γυμνάζουμε τον εαυτό μας σε υπομονή.  Ελευθερία είναι η αγάπη, η Ζωή εν Χριστώ.

»Το μυστικό του πνευματικού αγώνα είναι η ταπείνωση, η αγάπη στο Χριστό, η τέλεια υπακοή στο Χριστό. Ο εγωιστής έχει αισθήματα κατωτερότητας.

    »Για να πετύχει ο γάμος, πρέπει οι σύζυγοι να αποκτήσουν πνευματική περιουσία,  αγαπώντας το Χριστό και τηρώντας τις  εντολές του, διαφορετικά  είναι θα ψυχικά πτωχοί, δε θα μπορούν να δώσουν  αγάπη και θα έχουν δαιμονικά προβλήματα,  που θα τους κάνουν δυστυχισμένους».

«Στον άνθρωπο,  που δίνει την καρδιά του στο Χριστό, ανοίγει ο νους του, γίνεται άλλος άνθρωπος, γεμίζει με το Χριστό και την αγάπη.  Και όταν ο νους και η καρδιά είναι γεμάτη από το Χριστό, τότε αυτός ο άνθρωπος είναι σοφός, του τα διδάσκει όλα το πνεύμα του Θεού.  Σε κάθε δυσκολία που παρουσιάζεται στο φωτισμένο από τη Θεία Χάρη άνθρωπο, δεν απελπίζεται, αλλά προσφεύγει  στο Χριστό, που είναι μέσα του, βρίσκει ωραίους  και εύκολους τρόπους, για να ξεπερνά κάθε δυσκολία, χωρίς να του στοιχίζει,  χωρίς να φθείρεται».

Με λίγα λόγια, άνθρωπος που έχει δώσει την καρδιά του στο Χριστό δεν υποφέρει, με όσες δυσκολίες και να του συμβούν χαίρεται και δεν κάνει λάθη».

Άγιος Πορφύριος μας λέγει πως θα έχουμε υγεία ευτυχία:

«Σε αυτούς που δυσπιστούν και αμφιβάλλουν και  σκέπτονται μόνο με τη λογική και δεν είναι ανοιχτοί στο Θεό, ο Θεός δεν εμφανίζεται». Τότε, δεν εμφανίζεται και  η ευτυχία, η αγάπη, η αφθονία.

«Σε κλειδωμένες ψυχές ο Θεός δεν εισέρχεται, δεν εκβιάζει, δεν παραβιάζει, θέλει πάντα μπει στην καρδιά μας, αλλά σέβεται την ελευθερία μας. Πολλές φορές ο Θεός διαλέγει να μιλά με γεγονότα. Το πρόβλημά μας είναι να τα αποκρυπτογραφούμε σωστά. Θαύματα γίνονται κάθε μέρα, κάθε νύχτα. Εσείς δεν τα βλέπετε».

«Εάν από εδώ δεν ενωθούμε με το Θεό, ούτε στην άλλη ζωή θα είμαστε μαζί Του.

Αν βλέπαμε πως μας αγαπά ο Χριστός, θα τρελαινόμαστε από τη χαρά μας, θα αφηνόμαστε στα χέρια Του και δε θα μας έμελλε τίποτα. Όπου αγάπη, εκεί ελευθερία. Ζώντας μέσα στην αγάπη του Θεού, ζείτε μέσα στην ελευθερία. Η ψυχή ερωτεύεται το Χριστό, όταν γνωρίζει και εφαρμόζει  τις εντολές Του».

«Το Θεό θα τον αγαπήσουμε ξαφνικά, όταν η Χάρη Του μας επισκιάσει. Όταν η ψυχή ερωτευθεί το Χριστό, αγαπά και τους ανθρώπους. Δεν μπορεί να τους μισήσει. Κάθε άλλος άνθρωπος  μπορεί να φέρει  τον άνθρωπο σε απελπισία.  Ο θείος έρωτας, όμως, μας ανεβάζει στη σφαίρα του Θεού, μας χαρίζει χαρά, γαλήνη, πληρότητα».

«Να προσπαθείς  να μη σπρώχνεις τα κακά που έχεις μέσα σου, αλλά να ανοίγεις την πόρτα να έρθει μέσα σου το φως, που είναι  ο Χριστός, και θα φύγουν τα σκοτάδια μόνα τους.  Το εσωτερικό μας μπέρδεμα συμβαίνει, διότι δεν εφαρμόζουμε τα λόγια του Χριστού, αλλά  αυτά που εμείς, λόγω του εγωισμού μας, θεωρούμε σωστά. Οι ασθένειες μάς βγαίνουν σε καλό,  όταν τις υπομένουμε αγόγγυστα, παρακαλώντας το Θεό να μας συγχωρέσει  τις αμαρτίες και δοξάζοντας το όνομά  Του.  Όταν τα φάρμακα δεν κάνουν τίποτα, τότε δεν είναι άρρωστο το σώμα, αλλά η ψυχή. Και τη θεραπεία της ψυχής θα τη βρούμε στο Χριστό. Αν βλέπετε νωθρότητα στον άνθρωπο, σημαίνει ότι η ψυχή δεν είναι καλά. Να πάψεις να ασχολείσαι με το πρόβλημα σου, αν θέλεις να ασχοληθεί με αυτό ο Θεός».

    Η απομάκρυνση από το Θεό φέρνει τη μοναξιά

Βυθισμένη στην κατάθλιψη για το θάνατο του συζύγου της, μια κυρία μπήκε δειλά στο κελί του Άγιου Πορφύριου. Τα πρώτα λόγια της ήταν : «Γέροντα έχασα τον άνδρα μου και είμαι απελπισμένη».

Ο Άγιος Πορφύριος  της απάντησε : «Τον εαυτό σου έχασες, γιατί έχασες την πίστη σου. Δεν έχασες τον άνδρα σου. Του Θεού ήταν και τον πήρε, όπως θα πάρει και εμάς. Βλέπω ότι από την πολλή στενοχώρια έπεσες σε μελαγχολία και δημιούργησες προβλήματα, όχι μόνο σε σένα, αλλά και στα παιδιά σου, που, καθώς σε βλέπουν κάθε μέρα να κλαίς απαρηγόρητα, πληγώθηκαν».

Συνεχίζει ο Άγιος Πορφύριος, δίνοντας μας το μυστικό, για να είμαστε κοντά στο Θεό και να είμαστε ευτυχισμένοι:

«Όλος ο κόσμος και που πιστεύουνε και που δεν πιστεύουνε, αυτό το πράγμα τους τρώει, η απομάκρυνση από τον Θεό, η απομάκρυνση από τον Θεό φέρνει τη μοναξιά. Προσήλωση. Ξέρεις τι θα πει; Είναι από το προς και ήλος(καρφί).  Και θα πει καρφωμένος σαν με καρφιά σε αυτό που αγαπάς. Να καρφώνεσαι επάνω στο Χριστό μας».

«Το μπέρδεμα (πρόβλημα) συμβαίνει, μόνο όταν δεν εφαρμόζουμε τα λόγια του Χριστού, αλλά αυτά που εμείς, λόγω του εγωισμού μας, θεωρούμε σωστά και πρέποντα στη δεδομένη περίπτωση. Ο Θεός μόνο αλλάζει τις καρδιές των ανθρώπων».

«Να, έτσι με ανοιχτή καρδιά θα παρακαλείς για το κάθε παιδάκι. Είναι μια ψυχούλα που έστειλε ο Θεός στα χέρια σου. Και καθώς θα ακουμπάς το χέρι σου στο κεφαλάκι του και θα προσεύχεσαι ένθερμα μέσα σου, η χάρη του Θεού θα μεταγγίζεται στην ψυχούλα του παιδιού. Πιάνοντας στην αγκαλιά σου το μικρό παιδί ή πιάνοντας το χέρι του μεγάλου, με τη δοσμένη στο Χριστό έντονη και θερμή προσευχή σου, μετάγγιζέ τους χάρη Θεού. Το ίδιο δεν κάνει και ο ιερέας σε κάθε μυστήριο; Για να έλθει η χάρη του Αγίου Πνεύματος, βάζει αισθητά το χέρι του στο κεφάλι του εξομολογούμενου, του χειροτονούμενου, του νυμφευόμενου, του βαπτιζόμενου». Προσωπικά, αυτό κάνω σε όλα τα σεμινάρια μου. Όταν ακουμπώ τα χέρια μου προσεύχομαι με μεγάλη πίστη και όλοι, όσοι έχουν μειώσει το «εγώ», τους βοηθιούνται.

Ταπείνωση είναι η απόλυτη εμπιστοσύνη στο Θεό. Η ταπείνωση μάς ελευθερώνει από κάθε πάθος.

Ο άγιος Πορφύριος μάς ξεκαθαρίζει ότι η μόνο η ταπείνωση μάς απομακρύνει από τα πάθη και μας ανοίγει το δρόμο να πετύχουμε τα πάντα:

«Η ταπείνωση είναι η οδός για την αληθινή θεραπεία και την αληθινή ανάπαυση. Αν δεν ταπεινωθεί ο άνθρωπος, δεν μπορεί να μετανοήσει, επομένως δεν μπορεί και να σωθεί, διότι η  αμετανοησία  είναι βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος, για την οποία ο Κύριος είπε ότι δε συγχωρείται».

    «Ταπείνωση είναι η απόλυτη εμπιστοσύνη στο Θεό. Ο ταπεινός δεν ταράζεται ποτέ, αλλά τα δέχεται όλα με ευχαριστία. Η τέλεια εμπιστοσύνη στο Θεό ταυτίζεται με την απόλυτη ταπείνωση. Ταπείνωση είναι η τέλεια υπακοή στο Θεό χωρίς αντίρρηση, χωρίς αντίδραση, έστω και αν ορισμένα πράγματα φαίνονται δύσκολα και παράλογα».

«Αυτό πού λέμε στη Θεία Λειτουργία τα λέει όλα: «πᾶσαν τήν ζωήν ἡμῶν Χριστῷ τῷ Θεῷ παραθώμεθα». Το ίδιο καί η ευχή που λέγεται μυστικά από τον ιερέα: «Σοί παρακατιθέμεθα τήν ζωήν ἡμῶν ἅπασαν και τήν ἐλπίδα, Δέσποτα φιλάνθρωπε, καί παρακαλοῦμέν Σε καί δεόμεθα καί ἱκετεύομεν…». Σε Εσένα, Κύριε, τα αφήνομε  όλα. Αυτή είναι  η εμπιστοσύνη στο Θεό, αυτή είναι ἡ άγια ταπείνωση, αυτή μεταμορφώνει τον άνθρωπο και τον καθιστά θεάνθρωπο».

    «Η πολλή στενοχώρια για το καθετί πηγάζει οπό τον πολύ εγωισμό. «Όταν υπάρχει ταπείνωση, δεν υπάρχει κατάθλιψη. Ο εγωιστής στενοχωριέται πολύ με το καθετί. Ο ταπεινός είναι ελεύθερος και ανεξάρτητος από όλους και από όλα. Αυτό γίνεται μόνο με την ένωση με το Χριστό.

Όλες οι αισθήσεις πρέπει να λειτουργούν σύμφωνα με το νόμο του Κυρίου. Να είστε έτοιμοι να κενωθείτε στον οποιονδήποτε. Αυτό είναι ελευθερία. Όπου αγάπη, εκεί ελευθερία. Ζώντας μέσα στην αγάπη του Θεού, ζείτε μέσα στην ελευθερία. Ο ταπεινός και ο αγαπών γίνεται αληθινά ελεύθερος».

Με την αγία ταπείνωση, έλεγε ο άγιος Πορφύριος, ζούμε το Θεό και τα μυστήριά Του, τη θεία Του Πρόνοια, την πανταχού παρουσία Του. Μιλώντας για τη χριστιανική ζωή, έλεγε αυτό που ζούσε:

«Είναι μία πανήγυρη (η χριστιανική ζωή) και το κέντρο όλης της χαράς είναι το πρόσωπο του Χριστού. Τί είναι ακριβώς, δεν μπορούμε στο βάθος να το καταλάβουμε, διότι ο Θεός είναι πολύ μυστικός, αλλά υπάρχει παντού. Θεό ζούμε, Θεό αναπνέομε, αλλά δεν μπορούμε να αισθανθούμε το μεγαλείο Του, την πρόνοιά Του.

»Όταν, όμως, αποκτήσουμε την αγία ταπείνωση, τότε τα βλέπομε όλα και όλα τα ζούμε. Ζούμε το Θεό ολοφάνερα και αισθανόμαστε τα μυστήριά Του. Τότε πια αρχίζουμε να Τον αγαπάμε. Και αυτό είναι κάτι πού το ζητάει Εκείνος. Είναι το πρώτο πού ζητάει για τη δική μας ευτυχία: «Αγαπήσεις Κύριον, τον Θεόν σου, εν όλη τη καρδία σου και εν όλη τη ψυχή σου και εν όλη τη διανοία σου· αυτή εστί πρώτη και μεγάλη»».

Για να μας αγαπήσει ο Χριστός, πρέπει να έχουμε ταπείνωση καί ανιδιοτέλεια.

«Για να μας αγαπήσει ο Χριστός, δίδασκε ο άγιος  Πορφύριος, πρέπει να έχουμε ταπείνωση καί ανιδιοτέλεια. Τότε μας φανερώνεται».

«Το Χριστό δε θα μπορέσουμε να Τον γνωρίσουμε, αν Εκείνος δε μας γνωρίσει. Δεν μπορώ να τα εξηγήσω ακριβώς αυτά, είναι μυστήρια. Ούτε μπορούμε να Τον αγαπήσουμε, αν ο ίδιος δε μας αγαπήσει.

»Ο Χριστός δε θα μας αγαπήσει, αν εμείς δεν είμαστε άξιοι να μας αγαπήσει. Για να μας αγαπήσει, πρέπει να βρει μέσα μας κάτι το ιδιαίτερο. Θέλεις, ζητείς, προσπαθείς, παρακαλείς, δεν παίρνεις, όμως, τίποτα. Ετοιμάζεσαι να αποκτήσεις εκείνα που θέλει ο Χριστός, για να έλθει μέσα σου η θεία Χάρη,  αλλά δεν μπορεί να μπει, γιατί δεν υπάρχει εκείνο που πρέπει να έχει ο άνθρωπος.

»Ποιο είναι αυτό; Είναι η ταπείνωση. Αν δεν υπάρχει ταπείνωση, δεν μπορούμε να αγαπήσουμε το Χριστό. Ταπείνωση και ανιδιοτέλεια στη λατρεία του Θεού.

    »Όταν φτάσεις σε μια τέτοια ταπείνωση και εξαναγκάσεις τη Χάρη του Θεού να κατοικήσει μέσα σου, τότε τα κέρδισες όλα. Όταν έχεις την ταπείνωση, όταν γίνεις αιχμάλωτος του Θεού, αιχμάλωτος με την καλή έννοια, δηλαδή δοχείο της Θείας Χάριτος, τότε μπορείς να πεις με τον Απόστολο Παύλο: Ζῶ δε οὐκέτι ἐγώ, ζῇ δέ ἐν ἐμοί Χριστός»

    Ο άγιος Πορφύριος μας λέει τον τρόπο για να ξεφύγουμε από τη φθορά:

«Αρρωσταίνουμε γιατί στεναχωριόμαστε και στενοχωριόμαστε, γιατί απογοητευόμαστε, όταν δεν ικανοποιούνται οι επιθυμίες μας.

»Αγαπητοί μου, ας αγαπάμε ο ένας τον άλλο, γιατί η αγάπη προέρχεται από το Θεό.

Όποιος αγαπάει δείχνει ότι έχει αναγεννηθεί από το Θεό και ότι γνωρίζει το Θεό. 

Όποιος δεν αγαπάει δε γνώρισε το Θεό, γιατί ο Θεός είναι αγάπη.

»Έτσι αποδείχτηκε η αγάπη του Θεού για μας: Απέστειλε τον Υιό του το μονογενή στον κόσμο για να μας χαρίσει τη νέα ζωή, αν ενωθούμε με Αυτόν.  Αυτό είναι το χαρακτηριστικό της αγάπης του Θεού: Όχι ότι εμείς τον αγαπήσαμε, αλλά ότι αυτός μας αγάπησε και έστειλε τον Υιό του, που θυσιάστηκε, για να μας ελευθερώσει από τις αμαρτίες μας.  Αν ο Θεός, αγαπητοί μου, έτσι μας αγάπησε, οφείλουμε και εμείς να αγαπάμε ο ένας τον άλλο. Κανένας δεν αξιώθηκε, ποτέ ως τώρα, να δει το Θεό.

»Αν αγαπάμε ο ένας τον άλλο, είμαστε σε κοινωνία με το Θεό και η αγάπη του μέσα μας έχει ολοκληρωθεί. Μας έδωσε το Πνεύμα του και, έτσι, είμαστε βέβαιοι πως είμαστε σε κοινωνία με το Θεό και ο Θεός σε κοινωνία με εμάς. Εμείς οι ίδιοι με τα μάτια μας είδαμε και καταθέτουμε τη μαρτυρία μας, ότι ο Πατέρας έστειλε τον Υιό του, για να σώσει τον κόσμο».

     »Και εμείς γνωρίζουμε πια την αγάπη που μας έχει ο Θεός και εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας σε αυτήν. Ο Θεός είναι αγάπη και όποιος ζει μέσα στην αγάπη ζει μέσα στο Θεό και ο Θεός μέσα σε αυτόν.  Έτσι καταλαβαίνουμε πως η αγάπη έχει ολοκληρωθεί μέσα μας.   Γιατί και εμείς ζούμε σε αυτό τον κόσμο, όπως έζησε Εκείνος, όποιος αγαπάει δε φοβάται.

»Η τέλεια αγάπη διώχνει το φόβο. Γιατί ο φόβος σχετίζεται με την τιμωρία και όποιος φοβάται την τιμωρία, δείχνει πως δεν έχει φτάσει στην τέλεια αγάπη. Εμείς αγαπάμε το Θεό, γιατί εκείνος πρώτος μας αγάπησε. Αν κάποιος πει «αγαπώ το Θεό», μισεί, όμως, τον αδερφό του, είναι ψεύτης. Γιατί, πραγματικά, αυτός που δεν αγαπάει τον αδερφό του, τον οποίο βλέπει, πώς μπορεί να αγαπάει το Θεό, τον οποίο δε βλέπει. Αυτή την εντολή μάς έδωσε ο Χριστός: Όποιος αγαπάει το Θεό πρέπει να αγαπάει και τον αδερφό του. Με αυτόν τον τρόπο γνωρίζουμε ότι αγαπάμε τα παιδιά του Θεού: Όταν αγαπάμε το Θεό και τηρούμε τις εντολές του.

»Ο φόβος σχετίζεται με την τιμωρία και όποιος φοβάται την τιμωρία, δείχνει πως δεν έχει φτάσει στην τέλεια αγάπη. Όποιος παραδέχεται πως ο άνθρωπος Ιησούς είναι ο απεσταλμένος Υιός του Θεού, ο Θεός κατοικεί μέσα σε αυτόν και αυτός ζει ενωμένος με το Θεό».

    Ποιος μπορεί να νικάει τον κόσμο; Μόνον όποιος πιστεύει πως ο Ιησούς είναι ο Υιός του Θεού.

Συνεχίζει ο Άγιος Πορφύριος:

«Πραγματικά, την αγάπη μας για το Θεό την εκφράζουμε τηρώντας τις εντολές του. Να πώς μπορούμε να νικούμε τον κόσμο: με την πίστη μας. Ποιος μπορεί να νικάει τον κόσμο; Μόνον όποιος πιστεύει πως ο Ιησούς είναι ο Υιός του Θεού.

»Ο Θεός μάς χάρισε την αιώνια ζωή, και αυτή η ζωή υπάρχει στην κοινωνία με τον Υιό του.  Όποιος

έχει τον Υιό, αυτός μόνο έχει τη ζωή· όποιος δεν έχει τον Υιό του θεού, αυτός δεν έχει ούτε τη ζωή.

     »Και να, γιατί έχουμε εμπιστοσύνη και θάρρος απέναντι στο Θεό: Αν του ζητήσουμε κάτι σύμφωνο με το θέλημά του, μας ακούει. Έτσι, ξέροντας ότι ακούει τα αιτήματά μας, είμαστε βέβαιοι πως θα εκπληρωθούν. 

     »Ξέρουμε πως όποιος έχει αναγεννηθεί από το Θεό δεν κυριεύεται από την αμαρτία, γιατί ο Υιός του Θεού τον προστατεύει και ο διάβολος δεν μπορεί να τον βλάψει. Ξέρουμε πως είμαστε παιδιά του Θεού και πως όλος ο κόσμος βρίσκεται κάτω από την εξουσία του διαβόλου.  Ξέρουμε πως ο Υιός του Θεού ήρθε και μας έδωσε την πνευματική δύναμη, για να γνωρίσουμε τον αληθινό Θεό. Είμαστε ενωμένοι με τον αληθινό Θεό μέσω του Υιού του, του Ιησού Χριστού. Αυτός είναι ο αληθινός Θεός, αυτός είναι η αιώνια ζωή».

 

Μπορούμε να αυτοθεραπεύομαστε από βαριάς μορφής πυτιρίδας, κάνοντας ελαφρες μαλάξεις στις δεξια και αριστερα του πρώτου αυχένικου σπονδυλου 3ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΣΠΑΜΑΤΑ  από τα βιβλία μου «Έτσι Γίνεται το Θαύμα», στο «Μια Ζωή Γεμάτη Φως», «Πηγή των Πάντων» και  «Ο Δρόμος προς τη Θέωση»

Είναι σημαντικό για όλους όμως να αποκτήσετε και τα τέσσερα βιβλία για να αλλάξετε την ζωή σας και να πετάξετε από υγεία και χαρά όπως έκανα εγώ, για αυτό αν παραγγείλετε και τα τρία βιβλία μου «Έτσι Γίνεται το Θαύμα», στο «Μια Ζωή Γεμάτη Φως», «Πηγή των Πάντων» «Ο Δρόμος προς τη Θέωση»σας τα στέλνω με  μεγάλη έκπτωση  και χωρίς να σας χρεώνω έξοδα αποστολής. Αν θέλετε να παραγγείλετε δεν έχετε παρά να στείλετε μήνυμα την διεύθυνση και το κινητό σας ή να τηλεφωνήσετε στο 6977349766.

Και στα τέσσερα βιβλία υπάρχουν cd, που σας βοηθούν να επαναπρογραμματίσετε το υποσυνείδητο σας, να αλλάξετε τις πεποιθήσεις σας. Επίσης στα βιβλία και στα σεμινάρια μου αυτά υπάρχουν πλήρεις οδηγίες για να απενεργοποιήσετε τα αρνητικά σας συναισθήματα και να αυτοθεραπευτείτε σε ενεργειακό επίπεδο και στη συνέχεια σε σωματικό επίπεδο από προβλήματα στην σπονδυλική στήλη, στη μέση, στον αυχένα, στα γόνατα, στο ισχίο, στο στομάχι, στη χολή, αυτοάνοσα νοσήματα, συχνοουρίας, προβλήματα σπαστικής κολίτιδας ή δυσκοιλιότητας, ιγμορίτιδας, ροχαλητού, πρόβλημα καρπιαίου σωλήνα, τενοντίτιδες, αϋπνία, κρίσεις πανικού, κατάθλιψη, διακοπή περιόδου, αρρυθμία, ταχυκαρδία, πονοκέφαλοι, ημικρανίες, δύσπνοιες, αναπνευστικά προβλήματα, προβλήματα στη χολή, χοληστερίνη.(βέβαια για οποιαδήποτε θέμα υγείας έχετε θα απευθύνεστε πρώτα στο γιατρό σας, ενώ παράλληλα σε πνευματικό, νοητικό και ενεργειακό επίπεδο θα απαλλάσσεστε από τις συνθήκες που σας οδήγησαν στην ασθένεια και θα αυτοθεραπεύστε).

Είμαι πάντα δίπλα σας για να απελευθερωθούμε από όλα τα προβλήματα μας, να πετάξουμε από υγεία και χαρά και να οδηγηθούμε στο φως.

Με άπειρη, εν Χριστώ αγάπη

Αλέξης Φωτόπουλος

Συγγραφέας – Ερευνητής.

Τηλέφωνα: 6977349766, 6909193329,

Στην Ιστοσελίδα μου www.afotopoulos.gr., που είναι πλήρως ανακαινισμένη θα βρείτε τα πάντα για την υγεία και ευτυχία σας.

Βλέπετε όλοι το κανάλι μου στο YouTube: Αλέξιος Φωτόπουλος, θα σας αλλάξει τη ζωή.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
,

Δίδονται συνεχώς  σχεδόν δωρεάν σεμινάρια (αφήνει κάτι όποιος θέλει για το κόστος της αίθουσας) Ναυαρίνου 9 και Ιπποκράτους στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Τα σεμινάρια ανακοινωνόταν στην ιστοσελίδα μου www.afotopoulos.gr να έρχεστε χωρίς να κλείνετε θέση.

Στο άρθρο μου: http://www.afotopoulos.gr/arthra/233-h-therapeia-tvn-pantvn-ta-aitia-olvn-astheneivn-kathvs-kai-tropos-pou-mporoume-na-autotherapeutoume-na-ehoume-telies-sheseis-kai-afthonia θα βρείτε όλες τις απαντήσεις για τα προβλήματα που σας απασχολούν.

 

afotopoulos

afotopoulos

Leave a Reply

Σχετικά με το Κύριο Αλέξη Φωτόπουλο

Ο Αλέξης Φωτόπουλος γεννήθηκε στο Στενό Αρκαδίας. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι. 

Περισσότερα

Προτεινόμενα

Ακολουθήστε μας