Η νηστεία, η μετάνοια, η εξομολογηση, η συγχώρηση και η προσευχή μας καθαρίζουν από τα πάντα, μας συνδέουν με τον Κύριο κι έχουμε τα πάντα

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

  download 12  Ο Κύριος δίδαξε ότι μόνο με προσευχή και νηστεία μπορούμε να κάνουμε θαύματα, να εξελίξουμε τη συνειδητότητά μας και να «πετάξουμε». Η προσευχή είναι η κορυφαία αρετή, διότι μας συνδέει με τον Κύριο, που είναι η Πηγή των Πάντων. Η θλίψη είναι  απουσία Θεού,  απουσία  της Αληθινής γνώσης, απουσία πίστης και αγάπης προς τον Κύριο, είναι επικέντρωση στο σκοτάδι, αυτό που αποκαλούμε σατανά, έλλειψη φωτός, έλλειψη αγάπης. Ο Κύριος δίδαξε ότι μόνο με προσευχή και νηστεία μπορούμε να κάνουμε θαύματα, να εξελίξουμε τη συνειδητότητά μας και να «πετάξουμε».

    Ο Θεός αποκαλύπτει τον εαυτό Του σε όποιον έχει καθαρή καρδιά και σε αυτόν που ζητεί αυτήν την αποκάλυψη με πίστη. Η πίστη δίνει φτερά στην προσευχή. Χωρίς αυτήν η προσευχή δεν μπορεί να «πετάξει» στον ουρανό. Η ψυχή που αγαπά τον Θεό βρίσκει την ανάπαυσή της μόνο στον Θεό. Η αγάπη είναι ο καρπός της προσευχής.

    Για να αλλάξει ο άνθρωπος πρέπει να μετανοήσει, να στρέψει ελεύθερα όλο το «είναι» του προς τον Θεό. Η λέξη μετάνοια κατά γράμμα σημαίνει αλλαγή του νου, της σκέψης, μεταμόρφωση του πνεύματος. Το «εγώ» που είναι ψεύτικο, που φοβάται τη συνειδητοποίηση της Ενότητάς μας με τα Πάντα, διότι τότε θα πάψει να υπάρχει, χαίρεται όταν βυθιζόμαστε στη θλίψη, στις ενοχές διότι αισθανόμαστε ξεκομμένοι και συνεπώς αυτό βασιλεύει. 

     Με τη Νηστεία ξεκοβόμαστε από τα γήινα και, τότε, βιώνουμε τη σύνδεση με την Πηγή μας.

    Η Τεσσαρακοστή είναι μια ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε την πραγματική μας φύση, να ενωθούμε με το Θεό. Με τη νηστεία απαλλασσόμαστε από τα πάθη, η γαστριμαργία είναι η μητέρα της φιληδονίας, της φιλαργυρίας, της ματαιοδοξίας. Με τη νηστεία ξεκοβόμαστε από τα γήινα. Νηστεία δε σημαίνει να τρώμε χταπόδι, αλλά να στερούμαστε ό,τι μας αρέσει, ό,τι μας κάνει να στρεφόμαστε στο σώμα και στις ηδονές, δηλαδή να αποκοπούμε, εντελώς, από τα γήινα και, τότε, θα βιώσουμε την αγάπη, τη σύνδεση με την Πηγή μας, την πραγματική μας φύση, θα γίνουμε δημιουργοί και ο λόγος μας θα γίνεται πραγματικότητα, όπως του Πατέρα μας. Το σαρκίο μάς εδόθη ως όχημα, για να ζήσουμε εδώ στο χωροχρόνο, στο γήινο επίπεδο, όμως η πραγματικότητα είναι ότι όλα αυτά είναι ανύπαρκτα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

    Το μόνο που υπάρχει είναι άπειρη άμορφη ενέργεια. Δεν πρέπει, λοιπόν, να ταυτιζόμαστε με το σαρκίο μας και να το υπηρετούμε ξεχνώντας το τι είμαστε. Η νηστεία, λοιπόν, είναι η μοναδική ευκαιρία που μας δίνει ο Κύριος, η Εκκλησία μας (Εκκλησία δεν είναι οι παπάδες, είναι τα πάντα, είμαστε όλοι), για να βιώσουμε την πραγματική μας φύση. Ο Κύριος μάς έδωσε τη νηστεία, να γίνουμε καθ’ ομοίωση μαζί Του και  να κάνουμε θαύματα όπως Αυτός. Όταν οι μαθητές Του, μάλιστα, δεν κατάφεραν να εκβάλουν το δαιμόνιο από το δαιμονισμένο νέο, ο Κύριος είπε ότι θα το κατορθώσετε αυτό μόνο με προσευχή και νηστεία. Η νηστεία, λοιπόν, μας κάνει θεούς, μας κάνει, γινόμαστε «Ένα» με τον Θεό  να κάνουμε θαύματα. Συνειδητοποιήστε, λοιπόν, τι είστε, βοηθηθείτε από τη νηστεία και γίνεται θαυματοποιοί.

Η νηστεία μάς απομακρύνει από τα γήινα, μας επιτρέπει να ξεφύγουμε από τα ζωώδη ένστικτα και να αφουγκραστούμε την ψυχή μας. Η προσευχή μάς συνδέει με την Πηγή μας. Όταν μπορούμε να αφουγκραστούμε την ψυχή μας, την καρδιά μας, έχουμε πλήρη σύνδεση με τον Δημιουργό μας και έχουμε όλες τις πληροφορίες και την ενέργεια που μας χρειάζονται. Η ουσία για να αυτοθεραπευτούμε, είναι να αλλάξουμε τον εαυτό μας, να περάσουμε   από  το σκοτάδι στο φως.

     Ισαάκ ο Σύρος:  «Η νηστεία είναι ο υπερασπιστής και φύλακας κάθε αρετής, μητέρα της προσευχής, της σωφροσύνης, διδάσκαλος της ησυχίας και οδηγός όλων των καλών έργων. Σε κοιλιά που πεινάει, ποτέ δεν έρχονται αισχροί λογισμοί. Όταν το σώμα εξασθενεί με τη νηστεία και την ταπείνωση της ταλαιπωρίας, η ψυχή δυναμώνει με την προσευχή.

 Η μετάνοια είναι η υψηλότερη από όλες τις αρετές. Μετά τη Χάρη του Αγίου Βαπτίσματος, δόθηκε από τον Θεό η Χάρη της μετάνοιας που είναι μια δεύτερη αναγέννηση. Γεννιέται στην καρδιά του ανθρώπου με την πίστη και την προσευχή. Αγάπησε τον Θεό και ευχαρίστησέ τον, όχι για τα μελλοντικά αγαθά, αλλά για όσα λάβαμε».

Ο Άγιος  Ιωάννης ο Χρυσόστομος μάς λέει  πώς θα κερδίσουμε τη Βασιλεία των Ουρανών:

    «Η πίστη είναι η αρχή της σωτηρίας μας. Κανένας δε βρίσκει τη σωτηρία του, αν δε βοηθήσει να τη βρουν οι άλλοι. Τα πάντα να τα κάνεις στο όνομα του Κυρίου και όλα θα σου πάνε καλά. Όπου τεθεί το όνομα αυτό, όλα πάνε ευνοϊκά. 

    »Η μετάνοια είναι το παν και κάθε ημέρα να μετανοείς. Αν υποστείς φθορά από την  αμαρτία, φρόντιζε να ανακαινίζεις τον εαυτό σου με τη μετάνοια. Είναι κακό να αμαρτάνει κάποιος, αλλά το μεγαλύτερο είναι να αρνείται να μετανοήσει μετά τη διάπραξη της αμαρτίας. Η μετάνοια  γίνεται, όχι μόνο για να απομακρυνθούμε από τις προηγούμενες αμαρτίες,  αλλά, κυρίως, για να παρουσιάσουμε καλύτερα έργα. Με την Εξομολόγηση και τη μετάνοια απαλείφονται οι αμαρτίες.

    »Η νηστεία δυναμώνει την ψυχή, αλλά ανώτερο από κάθε νηστεία είναι να αποφεύγουμε κάθε κακία. Ο Θεός είναι Θεός της αγάπης και της ειρήνης και με αυτά χαίρεται. Η σωφροσύνη και άπειρα αγαθά γεννιούνται από την αγάπη. Αυτός που δεν αγαπά τον πλησίον του και να μαρτυρήσει και όλη την περιουσία του να δώσει στους φτωχούς δε θα κατορθώσει τίποτα. Όποιον τον αγαπούν οι άνθρωποι, τον αγαπά και ο Θεός. Όποιον τον μισούν οι άνθρωποι τον μισεί και ο Θεός.

    Η αρετή είναι  σύμφωνη με τη φύση, ενώ η κακία είναι παρά φύσει. Τίποτα δεν υπάρχει πιο δυνατό από την αρετή και τίποτα ευτελέστερο από την κακία». 

      Όλοι οι Άγιοι μάς τονίζουν ότι, για να περάσουμε στη νέα διάσταση, για να βιώσουμε τη Βασιλεία των Ουρανών, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την πραγματική μας φύση, ότι είμαστε πνεύματα, ψυχές γεμάτες φως και αυτό επιτυγχάνεται μόνο όταν είμαστε συνδεδεμένοι με την Πηγή μας, τον Θεό, τον Κύριο.

     Για να γίνει αυτό, πρέπει να σταματήσουμε να επικεντρώνουμε τη συνείδησή μας στα γήινα, δηλαδή στην επιβίωση, την αναπαραγωγή και τις ηδονές, αλλά και στην κοινωνική μας προβολή. Αυτά αφορούν τα τρία μας πρώτα κέντρα, τα τρία πρώτα σώματα, τα οποία εγκαταλείπουμε με το θάνατό μας. Στόχος μας είναι το άνοιγμα  της καρδιάς μας, η καλλιέργεια της ψυχής μας που γίνεται με την προσευχή, την πίστη, τη μετάνοια, την ταπεινοφροσύνη.  Η νηστεία είναι πολύ σημαντική, για να απαλλαγούμε από τις σαρκικές απολαύσεις και να επικεντρωθούμε στο φως, στη δημιουργία, στον Δημιουργό μας.

     Το θέμα, λοιπόν, είναι να εργαστούμε για να αλλάξουμε, να εξελίξουμε τη συνειδητότητά μας, να συνειδητοποιήσουμε ότι το μέλλον μας είναι η Βασιλεία των Ουρανών, η πνευματική μας διάσταση, όπου απαλλαγμένοι από τα γήινα, τον πόνο, τη θλίψη, τον θυμό μπορούμε να «πετάξουμε» από υγεία και χαρά.

     Ο Θεός είναι αγάπη και ταπείνωση. Το πρόβλημα που έχουμε εμείς οι άνθρωποι είναι ο εγωισμός μας, η επιθυμία μας να επιβάλουμε τη θέλησή μας σε όλους τους άλλους, αγνοώντας το θέλημα του Θεού που είναι να αγαπάμε τους συνανθρώπους μας, να μην τους κρίνουμε, να τους συγχωρούμε, αλλά και να μην κάνουμε στους άλλους αυτό που δε θέλουμε να κάνουν σε μας. Ο Άγιος  Ιωάννης ο Χρυσόστομος μας λέει ότι ο Θεός μάς κρίνει, όχι μόνο με το είδος των δικών μας αμαρτιών, αλλά, κυρίως, σύμφωνα με τον τρόπο που εμείς κρίνουμε τους άλλους.  

     Ο Άγιος Νήφων μάς λέει ότι: «Η νηστεία είναι το όπλο της ψυχής, αλλά χρειάζεται να συνδυαστεί με την προσευχή, την ησυχία και τη σιωπή.  Αν θέλεις να προσεύχεσαι καθαρά, γίνε ταπεινός, γίνε εγκρατής, εξομολογήσου ειλικρινά και η προσευχή θα σε αγαπήσει. Η προσευχή  είναι φύλακας της σωφροσύνης, χαλιναγωγεί το θυμό, καταστέλλει την υπερηφάνεια, καθαρίζει τη μνησικακία, διώχνει το φθόνο, καταργεί την αδικία, επανορθώνει την ασέβεια. Καλύτερα να προσεύχεσαι με ευλάβεια για τον πλησίον σου, παρά να τον ελέγχεις για τα αμαρτήματά του».

Με το Μυστήριο της Εξομολόγησης ενεργεί η Χάρη του Θεού και μας λυτρώνει.

    Ο Άγιος Παΐσιος μάς ξεκαθαρίζει ότι μόνο με το Μυστήριο της Εξομολόγησης ενεργεί η Χάρη του Θεού και μας λυτρώνει. H δικαιολογία όλων όσων δεν εξομολογούνται είναι ότι δε βρίσκουν καλούς πνευματικούς, είναι πρόφαση για να μην το κάνουν, διότι ξέρουν ότι δεν είναι στο σωστό δρόμο, αλλά δεν θέλουν να αλλάξουν. Όπως κάποιος κύριος που ήταν φανατικός αναγνώστης μου, όταν του είπα αν δεν εξομολογηθεί δεν μπορεί να προχωρήσει στη ζωή του, δυσανασχέτησε και δεν ξαναήλθε στα σεμινάριά μου, διότι απατούσε τη γυναίκα του και θα αναγκαζόταν με την Εξομολόγηση να σταματήσει.  Ο Άγιος Γέροντας, όμως, τους απαντούσε ξεκάθαρα πως αυτά είναι δικαιολογίες και πως κάθε πνευματικός έχει θεία εξουσία, έχει το πετραχήλι, έχει τη θεία Χάρη και, όταν διαβάζει τη συγχωρητική ευχή, ο Θεός σβήνει όλες τις αμαρτίες, τις όποιες, όμως, εξομολογηθήκαμε με ειλικρινή μετάνοια[A1] .

     «Ένας άνθρωπος δεν μπορεί να είναι αναπαυμένος, αν δεν εξομολογηθεί, αν δεν ανοίξει την καρδιά του, αν δε βγάλει τα μπάζα από μέσα του, δεν μπορεί να δει Θεού πρόσωπο» (ΆγιοςΠαΐσιος). 

Ο Άγιος Παΐσιος θεωρούσε ως κύριο έργο του  να οδηγεί τούς ανθρώπους στην μετάνοια και στην Εξομολόγηση. Ήταν ξεκάθαρος η Εξομολόγηση είναι μέγα Μυστήριο για την ψυχή μας και πρέπει να γίνεται από πνευματικό στην εκκλησία. Μια φορά ένας νέος τού είπε, «εγώ Πατέρα Παΐσιε, κάνω πνευματική ζωή, εκκλησιάζομαι καί κοινωνώ». Ό Άγιος τον άκουγε σιωπηλός, με σκυμμένο το κεφάλι. Ύστερα τον κοίταξε καί τον ρώτησε; «Πνευματικό έχεις; Εξομολογείσαι»; Δεν έχω πνευματικό, απάντησε ό νέος, αλλά, όταν θέλω να κοινωνήσω, εξομολογούμαι μπροστά στις εικόνες. Τότε ο Άγιος είπε: «Μπορείς καλό μου παιδί, να δεις το πρόσωπό σου χωρίς καθρέφτη; Είναι δυνατόν να βλέπεις τις αμαρτίες σου χωρίς να εξομολογείσαι σε πνευματικό; Γίνεται να παίρνεις άφεση αμαρτιών, χωρίς να βάλει ο ιερέας επάνω σου πετραχήλι και χωρίς να σου διαβάσει συγχωρητική ευχή»;

     Αυτά μας λέει ο άνθρωπος που άγιασε στην Ομόνοια, ο Άγιος Πορφύριος, και συνεχίζει:

«Όσο πιο μακριά από τον Θεό είναι ο άνθρωπος, τόσο πιο πολύ στενοχωριέται και ταλαιπωρείται από διάφορα πράγματα. Να εξομολογείσαι τακτικά και καλά, γιατί και Πατριάρχης να είσαι, αν δεν εξομολογείσαι δε σώζεσαι. Με το Μυστήριο της Θείας Εξομολόγησης, ό,τι είναι πεσμένο χάμω ανορθώνεται. Όταν συμμετέχουμε στα Μυστήρια της Εκκλησίας, είμαστε μέσα στον Παράδεισο, και όσο πιο πολύ συμμετέχουμε στα Μυστήρια, τόσο πιο πολύ  είμαστε στην αιώνια ζωή».

Η συνεχής προσευχή, η συνεχής επικέντρωση στο Θεό, στην πραγματική πνευματική μας φύση, μάς οδηγεί στη θέωση. Με την προσευχή ο νους επικεντρώνεται στη καρδιά μας. Τότε, δονούμαστε στη συχνότητες της αγάπης και  έχουμε τα πάντα.

Νηστεία και προσευχή, για να ξεφύγουμε από το γήινο και να ενωθούμε με το επουράνιο, την πραγματική μας φύση. Όταν κάποιος είναι κοντά στον Χριστό, θεραπεύεται όλη του η ύπαρξη,  θεραπεύεται σωματικά και ψυχικά. Η Εξομολόγηση μάς ξεπλένει, μας απαλλάσσει από το παρελθόν.

    Το μυστικό της αγάπης προς τον Θεό είναι η αγάπη προς τον πλησίον.

Πώς είναι δυνατόν να αγαπάς τον Θεό που δεν τον βλέπεις και να μην αγαπάς τον πλησίον σου που τον βλέπεις; Χιλιάδες καλά να κάνουμε, αν μισούμε τον πλησίον μας, τα έχουμε χάσει όλα. Πρέπει να αγαπάς τον πλησίον σου ειλικρινά, χωρίς να περιμένεις ανταπόκριση. Μόνο έτσι μπορείς να πετύχεις την αγάπη στον Χριστό.

    Ο Θεός μάς βοηθά ανάλογα με την πίστη μας.

Όσο ισχυρά πιστεύουμε στο Θεό, τόσο ισχυρή θα είναι και η βοήθεια που θα λάβουμε. Χρειάζεται να έχουμε καλοπροαίρετη καρδιά γεμάτη αγάπη. Αν δεν έχουμε ανοιχτή την καρδιά μας, πίστη δεν μπορεί να υπάρξει. Η ανοιχτή καρδιά μάς ανεβάζει τις συχνότητες, έτσι ώστε μαζί με την πίστη μας να αποκτήσουμε αυτά που επιθυμούμε.

Μεγάλη βοήθεια επίσης θα λάβετε επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα μου www.afotopoulos.gr όπου θα βρείτε πάρα πολλά νέα άρθρα και όλες τις πρόσφατες εκπομπές μου.

Διδαχές αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς. 6Όλα τα παραπάνω είναι αποσπάσματα από το νέο μου βιβλίο ο δρόμος προς τη Θέωση. και τα τρία βιβλία «Έτσι Γίνεται το Θαύμα», «Μια Ζωή Γεμάτη Φως», «Πηγή των Πάντων

Τα τρία βιβλία μου σας βοηθούν όσο δεν φαντάζεστε εκτός από την ηρεμία την αγάπη την ασφάλεια που θα σας γεμίσουν, περιέχουν τους μεσημβρινούς που μπορείτε να ξεμπλοκάρεται για να είστε καλύτερα, αλλά κυρίως περιέχουν cd που επαναπρογραμματίζουν το υποσυνείδητό και σας βοηθούν να αισθάνεστε καλυτέρα και να μην μπαίνετε σε συναγερμό
Τα βιβλία μπορώ να τα στείλω με έκπτωση έξοδα αποστολής πληρωμένα http://www.afotopoulos.gr/arthra/276-ta-tr-ia-moy-vivlia-mia-zvh-gemati-fos-etsi-ginetai-to-thavma-h-phgh-ton-pantvn
επικοινωνήστε μαζί μου στο 6977349766 ή στείλτε τη διεύθυνση και το κινητό σας είμαι στη διάθεση σας.
Είμαι πάντα δίπλα σας για να απελευθερωθούμε από όλα τα προβλήματα μας, να πετάξουμε από υγεία και χαρά και να οδηγηθούμε στο φως.

Με άπειρη, εν Χριστώ αγάπη

Αλέξης Φωτόπουλος

Συγγραφέας – Ερευνητής.

Τηλέφωνα: 6977349766, 6909193329,

Στην Ιστοσελίδα μου www.afotopoulos.gr., που είναι πλήρως ανακαινισμένη θα βρείτε τα πάντα για την υγεία και ευτυχία σας.

Βλέπετε όλοι το κανάλι μου στο YouTube: Αλέξιος Φωτόπουλος, θα σας αλλάξει τη ζωή.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δίδονται συνεχώς δωρεάν σεμινάρια (αφήνει κάτι όποιος θέλει για το κόστος της αίθουσας) Ναυαρίνου 9 και Ιπποκράτους στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Τα σεμινάρια ανακοινωνόταν στην ιστοσελίδα μου www.afotopoulos.gr να έρχεστε χωρίς να κλείνετε θέση.

Στο άρθρο μου: http://www.afotopoulos.gr/arthra/233-h-therapeia-tvn-pantvn-ta-aitia-olvn-astheneivn-kathvs-kai-tropos-pou-mporoume-na-autotherapeutoume-na-ehoume-telies-sheseis-kai-afthonia

afotopoulos

afotopoulos

Leave a Reply

Σχετικά με το Κύριο Αλέξη Φωτόπουλο

Ο Αλέξης Φωτόπουλος γεννήθηκε στο Στενό Αρκαδίας. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι. 

Περισσότερα

Προτεινόμενα

Ακολουθήστε μας